صفحه شخصی امیر یاشار فیلا   
 
نام و نام خانوادگی: امیر یاشار فیلا
استان: اصفهان - شهرستان: اصفهان
رشته: کارشناسی نقشه برداری
شغل:  ویراستار، روزنامه‌نگار، کارشناس تولید محتوا و رسانه‌گر حوزه‌ی شهر، ساختمان، معماری و مهندسی
تاریخ عضویت:  1389/06/12
 روزنوشت ها    
 

 یک عکس ، یک عکاس ـ 16 : عکاسی که دیگر به خانه بازنخواهد گشت بخش عمومی

9


عکس بالا که آن را فضاپیمای «کاسینی» گرفته است، «تتیس» و «دیونه» ـ دوتا از قمرهای کیوان (زحل) ـ را نشان می‌دهد. در اسطوره‌‌های یونان، «دیونه» دختر «تتیس» است («تتیس» از «تایتان»‌ها و نماد اقیانوس بود)؛ پس نباید چندان هم از نزدیکی و کنار هم دیدنِ این دو قمر شگفت‌زده شویم. اما در واقعیت، «تیتس» (با گستردگی ۱۰۶۲ کیلومتر) و «دیونه» (با گستردگی ۱۱۲۳ کیلومتر) بیش‌تر به دو خواهر می‌مانند؛ چراکه هر دو در یک گِرده پیرامون کیوان می‌گردند. در این عکس، «دیونه» بالاتر از «تتیس» دیده می‌شود. دوربین فضاپیمای «کاسینی» این تصویر را با دقت ۱۴ کیلومتر در پیکسل، در نور مرئی و از فاصله‌ی 2.4 میلیون کیلومتری از «دیونه» گرفته است.
«کاسینی» بیست‌وهفتم خردادماه امسال از فاصله‌ای بسیار نزدیک به «دیونه» (۵۱۶ کیلومتریِ آن) گذشت. هنگام این گذر، دوربین‌ها و طیف‌سنج‌های «کاسینی» عوارض رویه‌ایِ «دیونه» را بررسی کردند. کاوشگر/فضاپیمای «کاسینی» که در سال ۱۹۹۷ به سوی کیوان پرتاب و روانه شد، قرار است در اواخر سال ۲۰۱۶، میان سطح سیاره و درونی‌ترین حلقه‌ی آن، ۲۲ پرواز رفت‌و‌برگشت انجام دهد، تا با این روند، فاز پایانی مأموریت «کاسینی» با نام «پایان بزرگ کاسینی» انجام پذیرد؛ و سرانجام با شیرجه‌ی این دست‌ساخته‌ی بشر به میان اتمسفر گازیِ زحل به فرجام برسد. به گفته‌ی مدیران ناسا، این واپسین گام «کاسینی» نیز برای دانشمندان بسیار ارزشمند خواهد‌ بود، زیرا برنامه‌ریزی شده است که در این فاز، از میدان گرانشی و مغناطیسی کیوان نقشه‌برداری کند و به ارزیابی مواد درون حلقه‌های سیاره بپردازد و تصویرهایی هم از سیاره و حلقه‌هایش بگیرد.
پس از همه‌ی این کارها، برای اطمینان از این که «کاسینی» با یکی از قمرهای کیوان برخورد نخواهد کرد، ‌این فضاپیما/عکاس/کاوشگر به‌سوی اتمسفر کیوان رانده خواهد شد، تا در میان آن برای همیشه ناپدید شود.
«کاسینی» دیگر هیچگاه به سیاره‌ی زادگاهش بازنخواهد گشت.
اگر عمری باشد، در چند هفته‌ی آینده و در روزنوشتی دیگر، داستان مأموریت «کاسینی» را از آغاز تا به امروز که نزدیک به یک سال به پایانش مانده، در حد حوصله‌ی دوستان و همکاران، بازخواهم گفت.

برگرفته از : وبگاه کانون نگارش و ترجمه
تکمیل و ویرایش نوشتار : امیریاشار فیلا

■ این هم دست‌رسی‌ها و لینک‌های پانزده بخش پیشین «یک عکس ، یک عکاس»
برای دوستانی که این پانزده بخش را ندیده‌اند :




سه شنبه 3 شهریور 1394 ساعت 10:08  
 نظرات