صفحه شخصی امیر یاشار فیلا   
 
نام و نام خانوادگی: امیر یاشار فیلا
استان: اصفهان - شهرستان: اصفهان
رشته: کارشناسی نقشه برداری
شغل:  ویراستار، روزنامه‌نگار، کارشناس تولید محتوا و رسانه‌گر حوزه‌ی شهر، ساختمان، معماری و مهندسی
تاریخ عضویت:  1389/06/12
 روزنوشت ها    
 

 دیرینه‌ترین نسخه‌ی خطی شاهنامه‌ی فردوسی ، در دست‌رس کاربران اینترنت بخش عمومی

20

کهن‌ترین نسخه‌ی دست‌نوشتِ شاهنامه‌ی فردوسی که دیرینگی آن به سال 1217 میلادی بازمی‌گردد، از چندی پیش در پایگاه اینترنتی کتاب‌خانه‌ی همگانی فلورانس در دست‌رس همه‌ی کاربران اینترنت است. این نسخه تا سال گذشته در کتاب‌خانه و در جایی حفاظت‌شده در دیدرس همه‌ی دیدارکنندگان از موزه/کتاب‌خانه بود و بینندگان می‌توانستند ژرفای هنرهای ایرانی را در این کتاب ببینند و بستایند.

پس از جابه‌جایی کتاب‌خانه‌ی «مدیچی» از شهر رم به شهر فلورانس، این نسخه‌ی خطی شاهنامه که در آن زمان هیچ‌کس از ارزش و دیرینگی آن آگاه نبود، به فلورانس برده شد؛ و هنگامی که پروفسور «پیه‌مونتزه» که در این کتاب‌خانه سرگرم پژوهش در زمینه‌ی گردآوری نسخه‌های خطی ایرانی در کتاب‌خانه‌های ایتالیا بود، این نسخه‌ی دست‌نوشتِ کهن را دید، دریافت این کتاب که در زمره‌ی کتاب‌های مذهبی در لیست نسخه‌های خطی کتاب‌خانه دسته‌بندی شده، در واقع نسخه‌ای نفیس از شاهنامه‌ی فردوسی است.
او پس از بررسی‌های فراوان، برآورد کرد که دیرینگی و قدمتِ این دست‌نوشتِ آراسته به نگارگری‌های استادانه، به سال ۱۲۱۷ میلادی (برابر با ۶۱۴ هـ.ق، نزدیک به هشتصد سال پیش) بازمی‌گردد و بر پایه‌ی نشانه‌های در دست، کهن‌ترین و دیرینه‌ترین نسخه‌ی خطی یافته‌شده و موجود از شاهنامه‌ی فردوسی است.



همان‌گونه که گفته شد، این نسخه تا سال گذشته در کتاب‌خانه و در جایی حفاظت‌شده در دیدرس دیدارکنندگان از موزه/کتاب‌خانه بود و بینندگان می‌توانستند ژرفای هنرهای ایرانی را در این کتاب ببینند و بستایند؛ اما به‌علت آسیب‌هایی که این اثر نفیس در طول زمان دیده است، هم‌اینک این کتاب به گنجینه‌ی کتاب‌خانه برده شده، و به‌جایش نسخه‌ی دیجیتالی آن بر روی سامانه‌ی اینترنتی کتاب‌خانه گذاشته شده است.
این نسخه‌ی دیجیتالی که آماده‌سازیِ آن زمان زیادی هم برده، دارای ویژگی‌های برجسته‌ای است؛ برای نمونه، دوست‌داران چنان‌چه بخواهند، می‌توانند همه‌ی جزییاتِ این نسخه را با کیفیتِ بالا ببینند.
این نگارش دیجیتالی از کهن‌ترین شاهنامه‌ی خطی که در این نشانی در دست‌رس است، هم‌زمان با بیست‌وپنجم اردیبهشت (روز بزرگ‌داشت فردوسی والامقام) می‌تواند ارمغان و هدیه‌ای بسیار ارزنده باشد:
http://manoscritti.bncf.firenze.sbn.it/?p=2106





برگرفته از : وبگاه بنیاد «شهر کتاب»
بازنویسی و ویرایش : امیریاشار فیلا

چهارشنبه 24 اردیبهشت 1393 ساعت 16:36  
 نظرات    
 
فرزانه جهانمردی 15:20 چهارشنبه 24 اردیبهشت 1393
0
 فرزانه جهانمردی
بسیار ممنون و سپاسگزار
امیر یاشار فیلا 16:06 چهارشنبه 24 اردیبهشت 1393
0
 امیر یاشار فیلا

با هزاران درود به روان پاکِ فردوسی پاک‌زاد،
و با این امید و آرزو که هر چه بیش‌تر با ژرفای اندیشه، هنر، میهن‌دوستی و دغدغه‌های آن بزرگ‌مرد وارسته و فرهیخته آشنا شویم و گنجینه‌ی بی‌همتای به‌یادگارمانده از او را پاس بداریم، از همه‌ی شما دوستان و همکاران ارجمند و فرهنگ‌دوست دعوت می‌کنم فرارسیدنِ بیست‌وپنجم اردیبهشت (روز پاس‌داشت مقام والای فردوسی) را مبدأ و مبنایی قرار دهید برای پرداختن بیش ار پیش به هنر آن ایرانی راستین، و انس و الفت گرفتن با یادگار سترگش، «شاهـنامه»؛
و پیشنهاد می‌کنم این بازشناسی و الفتِ دوباره را با دیدن و خواندنِ این روزنوشت‌ها آغاز بفرمایید :

نکوکارتر زو به ایران کسی / نبوده‌ست کآورد نیکی بسی

فردوسی در کتاب رکوردهای گینس

بنای پیشین آرامگاه فردوسی پاک‌زاد

نابه‌سامانی در آرامگاه حکیم فردوسی

«دلم برفروز» ؛ نیایشی از زبان فردوسی پاک‌زاد

چند بیت زیبا از شاهنامه‌ی فردوسی

«کاخ بلند» برای بچه‌های ایران

بزرگ‌داشت فردوسی بزرگ

عشق به شاهنامه و فردوسی در آذربایجان



بیست‌وپنجم اردیبهشت، روز پاس‌داشت فردوسی بزرگ، گرامی باد.
علی اکبر منصوری جلیلیان 00:36 آدینه 26 اردیبهشت 1393
0
 علی اکبر منصوری جلیلیان
سلام ودرودبرانسانهایی که دراین خصوص اقدام نموده اند.
امیر یاشار فیلا 00:04 شنبه 27 اردیبهشت 1393
1
 امیر یاشار فیلا

در دنباله‌ی کامنتِ پیشین خودم در این صفحه، این دو روزنوشتِ ارزشمند و خواندنی درباره‌ی فردوسی و شاهنامه‌اش را هم که دوست و همکار ارجمندمان، آقای مهندس مجید صابر با کاربرانِ iiiwe به اشتراک گذاشته‌اند، به فهرستِ روزنوشت‌های پیشنهادیِ پیش‌تریادشده می‌افزایم :

فلسفه‌ی چهارشنبه‌سوری به روایت شاهنامه‌ی فردوسی

«چه کردیم کاین‌گونه گشتیم خار؟» ـ چند بیت از شاهنامه
امیر یاشار فیلا 20:24 آدینه 2 خرداد 1393
1
 امیر یاشار فیلا

شاهنامه‌خوانی، آفرینش ادبی و کتاب‌خوانی، برای تابستانِ کودکان و نوجوانان


«انجمن دوست‌داران کتاب کودک و نوجوان اصفهان» دوره‌های آموزشی شاهنامه‌خوانی، آفرینش ادبی و کتاب‌خوانی ویژه‌ی کودکان و نوجوانان برگزار می‌کند.
زهرا ماهری، یکی از دست‌ادرکارانِ تین انجمن با اعلام این خبر گفت: این دوره‌ها با هدف ترویج فرهنگ کتاب‌خوانی در کودکان و نوجوانان با به‌کارگیریِ روش‌هایی درخور برای انگیزه‌آفرینی و شوق‌انگیزی در آن‌ها برگزار می‌شوند.
وی افزود: این دوره‌ها از یکم تیرماه صبح روزهای یک‌شنبه و سه‌شنبه ویژه‌ی کودکان ۶ تا ۱۰ سال، و عصر روزهای یک‌شنبه و سه‌شنبه ویژه‌ی نوجوانان ۱۰ تا ۱۵ سال برگزار خواهند شد.
نام‌نویسی در این دوره‌ها، از ۱۵ خردادماه و در روزهای زوج، در دفتر «انجمن دوست‌داران ادبیات کودک و نوجوان»، به نشانی: اصفهان، دروازه‌دولت، خیابان باب‌الرحمه، روبه‌روی مسجد باب‌الرحمه، کوچه‌ی کلینیک قائدی آغاز خواهد شد.

برگرفته از :
خبرگزاری ایمنا
امیر یاشار فیلا 13:45 یکشنبه 3 خرداد 1394
0
 امیر یاشار فیلا

khorramshahr Ferdowsi
امیر یاشار فیلا 18:25 پنجشنبه 1 مرداد 1394
0
 امیر یاشار فیلا


محمودخان اسکندری، استاد بزرگ آوازهای مقامی شاهنامه درگذشت

استاد محمودخان اسکندری کشکولی، از هنرمندان بزرگِ مقام‌های آوازیِ شاهنامه‌خوانی و نی‌لبک قشقایی، نیمروز چهارشنبه، ۳۱ تیرماه به‌علت نارسایی ریوی چشم از جهان فروبست. او که به سال 1307 خورشیدی زاده شده بود، شاهنامه‌خوانی را از استاد لشگری و اسفندیاری (اهل دشتستان) و محمدقلی خورشیدی آموخت. او با استادانی همچون حبیب‌خان گرگین‌پور، استاد نکیسا و تهمورث‌خان کشکولی همکاری کرد و در بسیاری از جشنواره‌ها و کنسرت‌ها، مانند برنامه‌ی یادمان استادان موسیقی قشقایی برای عاشیق‌اسماعیل در تالار رودکی حضور یافت ...

متن کامل خبر


استاد محمودخان اسکندری