صفحه شخصی امیر یاشار فیلا   
 
نام و نام خانوادگی: امیر یاشار فیلا
استان: اصفهان - شهرستان: اصفهان
رشته: کارشناسی نقشه برداری
شغل:  ویراستار، روزنامه‌نگار، کارشناس تولید محتوا و رسانه‌گر حوزه‌ی شهر، ساختمان، معماری و مهندسی
تاریخ عضویت:  1389/06/12
 روزنوشت ها    
 

 نزدیک‌ترین هم‌زاد زمین پیدا شد؛ آن هم در همسایگی خودمان بخش عمومی

11

اخترشناسان توانستند نزدیک ترین سیاره‌ی فراخورشیدی به زمین را پیدا کنند؛ آن هم تنها در فاصله 4.3 سال نوری از زمین و در سامانه‌ی آلفاقنطورس. این سیاره‌ی زمین‌گونه تنها 1.13 برابر زمین جرم دارد، ولی بسیار داغ است.

منظومه‌ی آلفاقنطورس، نزدیک‌ترین همسایه‌ی کیهانی ما است و از دیرباز سرچشمه‌ی بسیاری از افسانه‌ها و اسطوره‌ها بوده است. اکنون اخترشناسان پی برده‌اند که این منظومه‌ی ستاره‌ای، خانه‌ی سیاره‌ای به اندازه‌ی زمین خودمان نیز هست؛ سیاره‌ای که بر پایه‌ی محاسبه‌های اخترشناسان، 1.13 برابر زمین جرم دارد و از همین رو، به احتمال فراوان یک سیاره سنگی‌ست. با این همه، این سیاره در فاصله‌ای بسیار
نزدیک
به گِرد ستاره‌ی آلفاقنطورس
B می‌گردد؛ به ‌گونه‌ای که یک گردش کامل آن، تنها 3.2 روز زمینی طول می‌کشد. نزدیک بودنِ این سیاره به خورشیدش باعث می‌شود که بیش از آن داغ باشد که بتواند جایگاهی برای آب و پروردگاهی برای زیست باشد؛ اما اهمیتِ این سیاره از آن روست که از یک سو سبک‌ترین جهانی‌ست که به گرد یک ستاره‌ی خورشیدگون می‌گردد، و از سوی دیگر، نزدیک‌ترین سیاره‌ی
فراخورشیدی است
که تا کنون ما زمینیان یافته‌ایم.

 

 

به گزارش پاپ‌ساینس، آلفاقنطورس در اصل یک ستاره‌ی دوتایی‌ست، شکل‌گرفته از ستاره‌های آلفاقنطورسA "sans-serif"; font-size: 10pt;> و آلفاقنطورسB که اندازه‌ای بسیار نزدیک به خورشید ما دارند. ستاره‌ی سومی به نام پروکسیماقنطورس نیز هست که همدم این سامانه‌ی دوتایی‌ست. اخترشناسانِ رصدخانه‌ی جنوبی اروپا از آن رو چشمان خود را بر روی این منظومه کانونی کرده‌اند که احتمال فراوانی برای میزبانی از سیارات دارد؛ و همچنین ردیابی وجود سیارات در آن به‌نسبت آسان است. اخترشناسان برای یافتن این
سیاره، یک طیف‌نگار ویژه
که در رصدخانه‌ی لاسیای شیلی کار گذاشته شده است، و روشی با نام «لرزش در موقعیت ستاره» (
Wobble Method) را به کار گرفته‌اند. در این روش، اخترشناسان در جست‌وجوی سیاراتِ احتمالی، کوچک‌ترین تغییرات را در سرعت شعاعی ستاره را که می‌تواند ناشی از اختلالات سیاره‌ای باشد، اندازه‌گیری می‌کنند.

فاصله‌ی این سیاره از ستاره‌ی آلفاقنطورسB بسیار کم‌تر از فاصله‌ی زمین تا خورشید است؛ در نتیجه، از آن رو ‌که این سیاره سکونت‌پذیر نیست، زیست‌پذیر هم نمی‌تواند باشد. اخترشناسانِ یابنده‌ی این سیاره بر این باورند که روش آن‌ها ممکن است به یافته شدنِ شماری دیگر از سیاره‌های سکونت‌پذیر
در این
ناحیه بینجامد. آن‌ها می‌گویند: «ما اطمینان داریم که در راه درستی برای یافتن هم‌زاد زمین گام برمی‌داریم.» دستاوردهای این پژوهش در شماره‌ی اخیر هفته‌نامه‌ی «نیچر» به چاپ رسیده است.

اگرچه این سیاره یک عضو مهم دیگر از باشگاه سیاره‌های فراخورشیدی به شمار می‌آید، اگر بخواهیم روراست باشیم، باید بگوییم که دلیل جذابیتِ این سیاره، آن است که در سامانه‌ی آلف قنطورس قرار دارد. منظومه‌ی آلفاقنطورس آن‌قدر به زمین نزدیک است که ستارگانِ آن با چشم برهنه از زمین دیده می‌شوند و ستاره‌ی دوتایی آلفاقنطورس، سومین ستاره‌ی پرنور آسمان شب است. اما با وجود فاصله‌ی تنها 4.3 سال نوری از زمین، اگر اندیشه‌ی سفر به آن‌جا به
سرتان افتاده، به‌تر است چند کتاب با خود بردارید تا در راه حوصله‌تان سر نرود: حتا با رکوردار سریع‌ترین فضاپیمای امروزی، کاوشگر خورشیدی هلیوس، سفر به این سیاره 19000 سال طول خواهد کشید.

 

برگرفته از : خبرآنلاین


27 مهر 1391

نگارش و تنظیم : محمود حاج‌زمان

سه شنبه 2 آبان 1391 ساعت 10:56  
 نظرات    
 
سجاد سلگی 11:40 چهارشنبه 3 آبان 1391
1
 سجاد سلگی
سلام اگه کسی بخاد بره اونجا باید یلبت از کدوم تعاونی بگیره؟

راستی تو راه پذیرایی هم می کنن؟
مائده علیشاهی 22:31 چهارشنبه 3 آبان 1391
0
 مائده علیشاهی
ممنون جناب مهندس
امیر یاشار فیلا 01:17 پنجشنبه 4 آبان 1391
2
 امیر یاشار فیلا

متأسفانه هنوز خطِ مستقیم زمین ـ آلفاقنطورس راه نیفتاده؛
اما خطی‌های پلوتون ـ آندرومدا سر راهشون اگه جای خالی داشته باشن، نزدیکی‌های مدار ماه یه نیش‌ترمزی می‌زنن و اگه مسافری از زمین اون‌جا چشم‌به‌راه باشه، سوارش می‌کنن.
اما پذیرایی‌شون تعریفی نداره : آیس‌تی (Ice Tea) درست‌شده از یخ‌های سطح تیتان، با بیسکوییت‌های درست‌شده از اجرام آرد‌شده‌ی حلقه‌ی کیوان (یا همون زحل).
دست‌کم با ذائقه‌ی ما زمینی‌ها چندان جور درنمی‌آد.

راستی، آقای مهندس سلگی عزیز،
فاکتور «امید به زندگی» شما در حد ایده‌آله‌ها ... ؛ تبریک می‌گم.

:-‌)
مهسا معتمد 22:54 پنجشنبه 4 آبان 1391
0
 مهسا معتمد
مرسی جالب بود
نیما محسون 19:04 آدینه 5 آبان 1391
0
 نیما محسون
متشکرم مهندس گرانقدر
م افتخاری 11:46 شنبه 6 آبان 1391
1
 م افتخاری
آقای مهندس فیلا
اسم این همزاد قابل تامل است
خصوصاً به گویش رایج در اصفهان و اصطلاحات متداول در این خطه
امیر یاشار فیلا 12:37 شنبه 6 آبان 1391
0
 امیر یاشار فیلا

:-)

به نکته‌ی جالبی اشاره کردید آقای مهندس افتخاری.
به هنگام خواندن و ویراستن این نوشتار، توجه خودم هم به این نکته معطوف شده بود؛ به‌ویژه یاد یکی از مهندسانِ جوان اصفهانی افتاده بودم که در جمع‌های خودمانی، تکیه‌کلامش عبارت است از : «پایه خنده»، «قنطوره بسته‌اِس» و «یَک فیلمی بود ...».

تا جایی که من متوجه شده‌ام، «قنطوره» و «قنطوره بستن»، در گویش اصفهانی به مفهوم «خالی‌بندی» و «چاخان‌پردازی» به کار می‌رود. اگر جناب‌عالی در این زمینه آگاهی‌های بیش‌تری دارید یا وجه تسمیه و داستانِ پدید آمدنِ این عبارت را می‌دانید، سپاسگزار خواهم شد اگر ما را هم بهره‌مند بفرمایید.
م افتخاری 07:52 یکشنبه 7 آبان 1391
0
 م افتخاری
خیر آقای مهندس فیلا افزون بر اطلاعات ارائه شده نکته قابل ذکری ندارم
لیکن معنی و مفهوم اصطلاح "سرکار گذاشتن" و یا "دست انداختن" نیز از آن میشود.
و اینکه شاید با املای "قنتوره" هم به کار رود.
همین.
و صد البته که از باب شوخی کامنت قبلی ارسال شد و نسبت به مراتب علمی آن به سبب کمی دانش حقیر اظهار نظری نشده است.
امیر یاشار فیلا 12:25 شنبه 28 بهمن 1391
0
 امیر یاشار فیلا

مهم‌ترین خبر علمی هفته‌ی گذشته :

یافته شدنِ زیست در ژرفای 800متری زیر یخ‌های قطب

مهم‌ترین خبر علمی هفته‌ی گذشته از قطب جنوب مخابره شد :
پژوهشگران توانستند در آب و رسوباتِ نمونه‌گیری‌شده از دریاچه‌ی «ویلانز» میکروب‌های زنده پیدا کنند. این دریاچه، توده‌ی کوچکی از آب، زیر هشتصد متر از یخ‌های قطب جنوب است.
اگر دستاوردهای این کشف تأیید شوند، این نخستین نمونه از زیست در زیر یخ‌هایی با چنین ژرفا و بدون نیاز به نور خورشید خواهد بود.

آگاهی‌های بیش‌تر در این زمینه :

http://khabaronline.ir/detail/276766/science/fundamental-knowledge

http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=life-discovered-under-ice-in-antarctic-lake