www.iiiWe.com » در رویداد گذر تیر، به زبان ساده چه رخ می‌دهد؟

 صفحه شخصی امیر یاشار فیلا   
 
نام و نام خانوادگی: امیر یاشار فیلا
استان: اصفهان - شهرستان: اصفهان
رشته: کارشناسی نقشه برداری
شغل:  ویراستار، روزنامه‌نگار، کارشناس تولید محتوا و رسانه‌گر حوزه‌ی شهر، ساختمان، معماری و مهندسی
تاریخ عضویت:  1389/06/12
 روزنوشت ها    
 

 در رویداد گذر تیر، به زبان ساده چه رخ می‌دهد؟ بخش دانش و فناوری

10

تیر (یا عطارد) نزدیک‌ترین سیاره‌ی منظومه‌ی خورشیدی به خورشید است. این سیاره سرعت گردش بیش‌تری نسبت به دیگر سیاره‌ها در گردش به گِرد خورشید دارد و هر ۸۸ روز یک بار به گرد آن می‌چرخد. هر شبانه‌روزِ این سیاره ۵۹ روز زمینی طول می‌کشد. تیر معمولاً در مسیر گردش به گِردِ خورشید هنگام گذر از میان زمین و خورشید، از بالا یا پایینِ گِرده‌ی خورشید می‌گذرد. دلیلش، انحراف مداریِ این سیاره نسبت به صفحه‌ی گردش زمین به گِرد خورشید است. گاهی پیش می‌آید که تیر تقریباً از نزدیکی خط فرضیِ پیونددهنده‌ی زمین و خورشید نیز بگذرد. این رخداد در هر سده ۱۳ یا ۱۴ بار روی می‌دهد؛ از جمله عصر امروز دوشنبه، بیستم اردیبهشت این رویداد نجومی رخ می‌دهد که به آن «گذر تیر» می‌گوییم.

گذر تیر با خورشیدگرفتگی تفاوت دارد. در خورشیدگرفتگی ماه از جلوی گِرده‌ی خورشید می‌گذرد و چون از دید زمینی‌ها اندازه‌ی گِرده‌ی ماه در آسمان با گرده‌ی خورشید برابر است، پس از دید بیننده‌ی زمینی، گِرده‌ی ماه به کلی گِرده‌ی خورشید را می‌پوشاند و این‌گونه می‌شود که می‌بینیم در میانه‌ی روز،گویی شب می‌شود و درخشش ستاره‌ها در آسمان پدیدار می‌شود. اما به هنگام گذر تیر اگر با تلسکوپ (مجهز به فیلتر استاندارد خورشیدی) به خورشید نگاه کنیم، گذر این سیاره را به صورت نقطه‌ی کوچکِ سیاه‌رنگی از برابر خورشید خواهیم دید. زیرا تیر در مقایسه با ماه بسیار دورتر از زمین است و بسیار کوچک دیده می‌شود.

بیستم اردیبهشت ۱۳۹۵ این پدیده را در ایران از حدود ساعت ۱۵:۴۰ می‌توان دید. گذر تیر از برابر گِرده‌ی خورشید بیش‌تر از هفت ساعت به درازا می‌کشد و خورشید برای زمینیان درحالی‌که تیر دارد از برابر آن می‌گذرد، غروب می‌کند.

ساکنان تهران و اصفهان می‌توانند عصر دوشنبه از حوالی ساعت ۱۵ به برج میلاد تهران یا مرکز نجوم ادیب اصفهان («خانه‌ی علم»، خیابان سعادت‌آباد) بروند و این پدیده را با تلسکوپ‌های مجهز تماشا کنند. همچنین، می‌توانید با دوربین گوشی‌های تلفن همراهتان از این پدیده عکس بگیرید. با زمان‌سنجیِ لحظه‌های آغاز این پدیده که زمان‌های تماس‌های اول و دوم خوانده می‌شوند، با بهره‌گیری از روابط ریاضی و هندسه می‌توان فاصله‌ی زمین تا خورشید را محاسبه کرد.

این محاسبات در شماره‌ی ۲۵۵ مجله‌ی «نجوم» (اردیبهشت ۱۳۹۵) که هم‌اکنون روی پیشخوان دکه‌های فروش مطبوعات است، شرح داده شده است. گذر تیر ۲۰ آبان ۱۳۹۸ بار دیگر رخ خواهد داد (که البته در آن زمان ایران جای چندان مناسبی برای تماشای این پدیده نیست). پس از آن، باید تا ۱۶ آبان ۱۴۱۱ برای تماشای پدیده‌ی گذر تیر منتظر بمانیم.

این فرصت ناب را از دست ندهید!




برگرفته از : وبگاه ماه‌نامه‌ی «نجوم»
ویرایش و بازچینش : امیریاشار فیلا
پیشنهاد می‌کنم این چند جا را هم ببینید :
■‌ namasanjfest.ir
■‌ پدیده‌ی گذر ناهید از برابر خورشید
■‌ رصد گذر ناهید، از پارک کوهستانی صفه‌ی اصفهان

دوشنبه 20 اردیبهشت 1395 ساعت 12:06  
 نظرات