صفحه شخصی امیر یاشار فیلا   
 
نام و نام خانوادگی: امیر یاشار فیلا
استان: اصفهان - شهرستان: اصفهان
رشته: کارشناسی نقشه برداری
شغل:  ویراستار، روزنامه‌نگار، کارشناس تولید محتوا و رسانه‌گر حوزه‌ی شهر، ساختمان، معماری و مهندسی
تاریخ عضویت:  1389/06/12
 روزنوشت ها    
 

 گاه‌شمار رویدادهای نجومی پاییز و زمستان امسال بخش عمومی

4



مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر، با برشمردنِ رویدادهای نجومی پاییز و زمستان سال ۹۴، گاه‌شماری از این رویدادها به دست داده است. بر اساس این گاه‌شمار، در شش ماه دوم سال، ماه‌گرفتگی، چند بارش شهابی، مقارنه و خورشیدگرفتگی در پیش خواهیم داشت.

مسعود عتیقی، مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران با گفتن این که رویدادهای مهمی در پاییز و زمستان امسال پیش رو داریم، به خبرنگار خبرگزاری مهر گفته است: از رویدادهای مهم نجومی این دو فصل، رخ دادنِ ماه‌گرفتگی کامل، خورشیدگرفتگی و انواع بارش‌های شهابی مشاهده‌پذیر را می‌توان نام برد.

وی افزوده: بسیاری از پدیده‌های اخترشناختی دو فصل پایانی امسال را با چشم برهنه (نامسلح) می‌توان رصد کرد.

جزییات این رویدادها از این قرار است:

ـ رویدادهای نجومی فصل پاییز

مهم‌ترین رویدادهای نجومی که در ماه‌های مهر، آبان و آذر رخ خواهند داد، ماه‌گرفتگی کامل و بارش‌های شهابی اژدهایی، جباری، ثوری، اسدی و جوزایی هستند. دنباله‌دار «کاتالینا» نیز در نخستین ماه پاییز مشاهده‌پذیر خواهد بود.

ـ دوشنبه، ششم مهر : رخ دادن ماه‌گرفتگی کامل در ساعت ۶:۱۷

در این تاریخ، ماه در بیشینه و اوج گرفت خود قرار خواهد گرفت. ماه‌گرفتگی در ساعت ۴:۳۷ بامداد با ورود ماه به سایه‌ی زمین آغاز خواهد شد و در ساعت ۷:۵۷ با بیرون رفتن ماه از سایه‌ی زمین، به پایان خواهد رسید. بخش‌های جزیی و آغاز ماه‌گرفتگی کلی در ایران مشاهده‌پذیر است. در خاور ایران پیش از آغاز گرفتِ کلی، ماه غروب خواهد کرد و در هیچ‌جای ایران گرفتِ کلی به‌طور کامل و جزیی در مرحله‌ی دوم مشاهده‌پذیر نخواهد بود. این ماه‌گرفتگی در چهار مرحله رخ خواهد داد. برخلاف ایران، ساکنانِ شمال و جنوب امریکا، افریقا و باختر آسیا بخت دیدنِ همه‌ی بخش‌ها و مراحل این پدیده را دارند.

ـ پنج‌شنبه، نهم مهر : مشاهده‌پذیر شدنِ دنباله‌دار «کاتالینا»


دنباله‌دار «کاتالینا» به‌تازگی یافته شده است و از نهم مهر تا آدینه، پانزدهم آبان، با چشم برهنه با «قدر ۵» رصدپذیر است.


ـ پنج‌شنبه، شانزدهم مهر :اوج بارش شهابی اژدهایی


بارش شهابی اصولاً در هنگام گذر سیاره‌ی مادریِ ما ـ زمین ـ از میان توده‌ای از ذرات در فضا رخ می‌دهد. در این مواقع، شمار بسیاری شهاب در اتمسفر زمین می‌سوزند. هر بارش شهابی در ناحیه‌ای مشخص از آسمان رخ می‌دهد، که آن را «کانون بارش» می‌نامند. گفتنی‌ست، جهت حرکت شهاب‌ها در هر شهاب‌باران، از دید بیننده‌ی زمینی متفاوت است، ولی اگر مسیر آن‌ها را امتداد دهیم به کانون بارش می‌رسیم.


بامداد آدینه، هفدهم مهر، اوج بارش شهابی اژدهایی با ۱۰ شهاب در ساعت است. این بارش در پی گذر زمین و اتمسفرش از میان ذرات به‌جامانده از دنباله‌دار «ژیاکوبینی زینر» (P21) رخ خواهد داد. بارش شهابی اژدهایی که در گذشته به‌طور غیررسمی با نام «جیاکوبینیدز» نیز شناخته می‌شد، بارشی شهابی است که بر اثر گذر سالیانه‌ی زمین از میان رد دنباله‌دار دوره‌ایِ «پی21/ژیاکوبینی زنیر» پدید می‌آید. این بارش شهابی هر سال در میانه‌های مهرماه روی می‌دهد و معمولاً در بازه‌ی شانزدهم تا هژدهم مهر به اوج می‌رسد.


گفتنی‌ست، در سال‌های۱۹۳۳ و ۱۹۴۶ نرخ ساعتی سرسویی بارش شهابی اژدهایی بسیار بیش‌تر از معمول شد و به هزاران شهاب در ساعت رسید.


به‌ترین شرایط برای رصد بارش شهابی اژدهایی ـ همچون هر بارش شهابی دیگر ـ آسمان صاف و بی آلودگی نوری است.





ـ یک‌شنبه، نوزدهم مهر : اورانوس به وضعیت مقابله می‌رسد و به‌ترین شرایط رصد را در طول شب خواهد داشت.


ـ سه‌شنبه، بیست‌ویکم مهر : حلول ماه نو در ساعت ۳:۳۶


ـ آدینه، بیست‌وچهارم مهر : در ساعت ۱۳:۳۰، سیاره‌ی تیر به بیش‌ترین کشیدگی غربی با زاویه‌ی ۱۸.۱ درجه می‌رسد.


ـ چهارشنبه، بیست‌ونهم مهر :اوج بارش شهابی جباری


بامداد پنج‌شنبه، سی‌اُم مهر، با گذر زمین از میان ذرات به‌جامانده از دنباله‌دار «هالی»، بارش شهابی جباری با ۲۰ شهاب در ساعت به اوج خواهد رسید. بارش شهابی جباری یکی از بارش‌های شهابی سالانه‌ است که کانون بارش آن از دید بیننده‌ی زمینی در صورت فلکی جبار است. بارش شهابی جباری بارش چندان پُرآوازه‌ای نیست، اما به‌هرحال پدیده‌ای جالب و تماشایی است. این بارش معمولاً هر سال از حدود دهم مهرماه تا حدود شانزدهم آبان رخ می‌دهد و بیست‌ونهم مهر به اوج می‌رسد. میانگین سرعتِ شهاب‌های این بارش نسبت به کره‌ی زمین در اوقات اوج این بارش، معمولاً حدود 2.66 کیلومتر بر ثانیه‌ است که سرعتِ به‌نسبت بالایی به شمار می‌آید. شهاب‌های این بارش چندان روشن نیستند، ولی از خود خاکستر بیش‌تری بر جای می‌گذارند.


ـ دوشنبه، چهارم آبان : مقارنه‌ی سیاره‌های ناهید و برجیس با جدایی ۱ درجه (هم‌نشینی دو سیاره‌ی درخشان).


ـ سه‌شنبه، پنجم آبان : کامل شدنِ ماه در ساعت ۱۵:۳۵


ـ چهارشنبه، ششم آبان : مقارنه‌ی دیریاب سیاره‌های ناهید، بهرام و برجیس در بامداد، که مثلثی با جدایی ۱ درجه در افق خاور می‌سازند.


ـ پنج‌شنبه، چهاردهم آبان : به اوج رسیدن بارش شهابی ثوری


بامداد آدینه، پانزدهم آبان، بارش شهابی ثوری که در اثر گذر زمین از ذرات به‌جامانده از سیارک TG۱۰ و دنباله‌دار «انکه» پدید می‌آید، با پنج تا ده شهاب در ساعت به اوج می‌رسد. این بارش به «بارش آذرگوی‌ها» نیز مشهور است. بارش شهابی ثوری بارش شهابی سالیانه‌ای است که بر اثر برخورد ذرات به‌جامانده از دنباله‌دار «انکه» با جو زمین پدید می‌آید. از آن‌جا که نقطه‌ی نورباران و کانونی این بارش شهابی از دید بیننده‌ی زمینی در صورت فلکی ثور قرار دارد، اخترشناسان سال‌ها پیش آن را بارش شهابی ثوری نامیدند، که این نام تا به امروز پابرجا مانده است.





ـ چهارشنبه، بیستم آبان : حلول ماه نو در ساعت ۲۱:۱۷


ـ سه‌شنبه، بیست‌وششم آبان :به اوج رسیدن بارش شهابی اسدی


بامداد چهارشنبه، بیست‌وهفتم آبان، بارش شهابی پُرآوازه‌ی اسدی که حاصل گذر زمین از میان ذرات به‌جامانده از دنباله‌دار «تمپل تاتل» است، با ۱۵ شهاب در ساعت به اوج می‌رسد. بارش شهابی اسدی یکی از مشهورترین بارش‌های شهابی است که هر سال معمولاً در فصل پاییز روی می‌دهد و کانون بارش آن از دید بیننده‌ی زمینی در صورت فلکی اسد است. این بارش در شب‌های ۲۶ تا ۲۸ آبان‌ماه هرسال به اوج خود می‌رسد و گاه در آن می‌توان ۱۰ تا ۲۰ شهاب در ساعت را دید.


ـ پنج‌شنبه، پنجم آذر : کامل شدنِ ماه در ساعت ۲:۱۴


ـ دوشنبه، شانزدهم آذر : مقارنه‌ی ماه و ناهید با جدایی ۲ درجه؛ در این تاریخ، پیش از دمیدنِ خورشید این اجرام از سوی خاور آسمان طلوع می کنند.


ـ آدینه، بیستم آذر : حلول ماه نو در ساعت ۱۳:۵۹


ـ یک‌شنبه، بیست‌ودوم آذر : به اوج رسیدن بارش شهابی جوزایی


بامداد دوشنبه، بیست‌وسوم آذر، بارش شهابی جوزایی که حاصل گذر زمین از میان ذرات به‌جامانده ازسیارک «فیتون ۳۲۰۰» است، به اوج می‌رسد. بارش شهابی جوزایی یکی از بزرگ‌ترین بارش‌های شهابی سالانه است که کانون بارش آن از دید بیننده‌ی زمینی در صورت فلکی جوزا است. این بارش شهابی، از زمانی که بشر آن را شناخته است، همیشه در زمره‌ی چند بارش شهابی بزرگ سال بوده و معمولاً بزرگ‌ترین بارش شهابی سال شناخته می‌شود؛ و به همین دلیل، هواداران و تماشاگرانِ بسیاری دارد. اما بارش شهابی جوزایی گاهی به‌لحاظ شمار رصدگران و هواداران، جای خود را به بارش‌های شهابی دیگری همچون برساووشی و ربعی می‌دهد. این بارش معمولاً درحدود شانزدهم آذرماه آغاز و در بیست‌وسوم همین ماه به اوج می‌رسد. این بارش شهابی در بیست‌وهفتم آذرماه به پایان می‌‌رسد.




ـرویدادهای نجومی فصل زمستان


فصل زمستان در ساعت ۸:۱۸ یکم دی در نیم‌کره‌ی شمالی آغاز می‌شود. از مهم‌ترین رویدادهای نجومی این فصل، رخ دادنِ بارش‌های شهابی دب‌اکبری، کوادرانتی و خورشیدگرفتگی را می‌توان نام برد.


مهم‌ترین رویدادهای نجومی زمستانِ امسال از این قرارند:


ـ سه‌شنبه، یکم دی :آغاز زمستان در نیم‌کره‌ی شمالی در ساعت ۸:۱۸


ـ سه‌شنبه، یکم دی :به اوج رسیدن بارش شهابی دب‌اکبری


بامداد دوم دی‌ماه، بارش شهابی دب‌اکبری که حاصل گذر زمین از میان ذرات به‌جامانده از دنباله‌دار «تاتل» است، با پنج تا ده شهاب در ساعت به اوج می‌رسد.


ـ آدینه، چهارم دی : کامل شدن ماه در ساعت ۱۴:۴۱


ـ سه‌شنبه، هشتم دی : ساعت ۳:۳۱ سیاره‌ی تیر در بیش‌ترین کشیدگی شرقی خود با زاویه‌ی ۱۹.۷ درجه قرار می‌گیرد.


ـ یک‌شنبه، سیزدهم دی :به اوج رسیدن بارش شهابی «کوادرانتی»


بامداد دوشنبه چهاردهم دی، بارش شهابی «کوادرانتی» با ۴۰ شهاب در ساعت به اوج می‌رسد. این بارش در میانه‌های دی‌ماه در اوج سرمای زمستان به اوج می‌رسد و دیدن شهاب‌های آن مستلزم بردباری و تحمل در برابر سرماست. نام این بارش («کوادرانتی» یا «ربعی») از صورت فلکی کوچک ربع (به معنای یک‌چهارم) گرفته شده، که دیگر وجود ندارد. در بخش‌بندی‌های نوینِ صورت‌های فلکی، بخشی از صورت فلکی ربعی به صورت فلکی عوا و بخشی دیگر به دب‌اکبر داده شده است، اما این بارش همچنان به نام صورت فلکی‌اش، «ربعی» یا « کوادرانتی » خوانده می‌شود.


ـ یک‌شنبه، بیستم دی : حلول ماه نو در ساعت ۵ صبح


ـ یک‌شنبه، چهارم بهمن : کامل شدن ماه در ساعت ۵:۱۶ صبح


ـ دوشنبه، نوزدهم بهمن : حلول ماه نو در ساعت ۱۸:۰۹


ـ دوشنبه، سوم اسفند : کامل شدن ماه در ساعت ۲۱:۵۰


ـ سه‌شنبه، هزدهم اسفند : در این تاریخ سیاره‌ی غول‌پیکر برجیس در وضعیت مقابله و به‌ترین شرایط رصدیِ سال قرار دارد.


ـ چهارشنبه، نوزدهم اسفند : حلول ماه نو در ساعت ۵:۲۴


ـ چهارشنبه، نوزدهم اسفند : رخ دادن خورشیدگرفتگی کامل


خورشیدگرفتگی هنگامی رخ می‌دهد که زمین و ماه و خورشید کاملاً یا تقریباً بر یک راستا قرار بگیرند. این خورشیدگرفتگی در ایران رویت‌پذیر نیست و بیش‌تر ساکنانِ خاور آسیا و استرالیا بخت و فرصت رصد این رویداد را دارند.




برگرفته از : وبگاه خبرگزاری مهر

ویرایش : امیریاشار فیلا

یکشنبه 5 مهر 1394 ساعت 10:11  
 نظرات    
 
امیر یاشار فیلا 19:39 یکشنبه 5 مهر 1394
1
 امیر یاشار فیلا


1
2
3


برگرفته از : وبگاه کانون نگارش و ترجمه (کانوت) 
ویرایش و آماده‌سازی نوشتار : امیریاشار فیلا
امیر یاشار فیلا 20:34 یکشنبه 5 مهر 1394
2
 امیر یاشار فیلا


آنچه باید درباره‌ی ماه‌گرفتگی بامداد ششم مهر بدانیم

ماه‌گرفتگی همواره در میانه‌ی ماه قمری روی می‌دهد؛ یعنی هنگامی که گِرده‌ی ماه کامل است. از آن رو که ماه در این حالت تقریباً با خورشید و زمین در یک راستا قرار می‌گیرد، شرایطی پیش می‌آید که ماه از دید زمینیان در آسمان در برابر خورشید قرار می‌گیرد و بنابراین می‌تواند از سایه‌ی زمین در فضا گذر کند. از کتاب علوم دوران راهنمایی به یاد دارید که مدار ماه به دور زمین بیضی‌شکل است. به همین دلیل، ماه در مدارش گاهی به زمین نزدیک‌تر و گاهی از زمین دورتر می‌شود؛ به گونه‌ای که در نزدیک‌ترین وضع به زمین، حدود 355هزار کیلومتر و در دورترین حالت، حدود 406هزار کیلومتر از زمین فاصله خواهد داشت. ماه در ساعت 05:16 بامداد فردا در نزدیک‌ترین فاصله‌ی مداری از زمین به میزان 356877 کیلومتر قرار خواهد گرفت.
هنگامی که «ماه کامل» در وضعیتی باشد که هم‌زمان از نظر مداری در نزدیک‌ترین فاصله از زمین قرار بگیرد، آن را با نام پرطمطراق «اَبَرماه» یا Super moon می‌خوانند. این موضوع را نباید با بزرگ به چشم آمدنِ گرده‌ی ماه در هنگام دمیدن (طلوع) و فرونشستن (غروب) اشتباه گرفت؛ زیرا دلیل بزرگ دیده شدنِ ماه به هنگام دمیدن و فرونشستن چیز جز یک خطای دید ناشی از سنجش اندازه‌ی گرده‌ی ماه با عوارض موجود در افق، همچون کوه‌ها، ساختمان‌ها و درختان نیست. موضوع دیگر که باید به آن توجه داشت، این است که ماه، درست در ساعت 06:20 فردا در وضعیت ماه کامل قرار می‌گیرد. مجموعه‌ی این شرایط رخدادی نیست که همیشه هم‌زمان و با هم رخ بدهد. این، چیزی است که ماه‌گرفتگی ششم مهر امسال را بسیار متمایز و برجسته می‌کند.


ماه گرفتگی ششم مهر

متن کامل این نوشتار (به قلم کاظم کوکرم) را در وبگاه ماه‌نامه‌ی «نجوم» بخوانید


امیر یاشار فیلا 03:06 سه شنبه 7 مهر 1394
0
 امیر یاشار فیلا

با کلیک کردن بر روی لینک‌های زیر، شماری از تصویرهایی را که از اَبَرماه‌گرفتگی بامداد ششم مهر گرفته شده‌اند،
می‌توان دید :
ـ bigbangpage.com
ـ www.isna.ir
ـ khabaronline.ir
ـ www.irna.ir
ـ www.imna.ir
ـ www.598.ir
ـ www.entekhab.ir

 ec2

ec3
ec4

امیر یاشار فیلا 00:22 سه شنبه 14 مهر 1394
0
 امیر یاشار فیلا


شـعار امسـالِ هفته‌ی جهانی فـضا : اکتشـاف

در سال 1999، مجمع عمومی سازمان ملل متحد، 4 تا 10 اکتبر هر سال را «هفته‌ی جهانی فضا» نام گذاشت. در این هفته، کسانی در سراسر جهان با هدف ترویج فن‌آوری‌ها و یافته‌ها فضایی، به گسترش این دانش در میان مردم می‌پردازند. در ایران گروه هماهنگی هفته‌ی فضای ایران، زیر نظر مجمع هفته‌ی جهانی فضا (WSWA) با همکاری ماه‌نامه‌ی «نجوم»، به‌عنوان پایگاه هماهنگی برنامه، به سازمان‌دهی برنامه‌های این هفته (12 تا 18 مهر) در ایران می‌پردازد ...

آگاهی‌های بیش‌تر در این زمینه


WSWA
امیر یاشار فیلا 00:30 سه شنبه 14 مهر 1394
1
 امیر یاشار فیلا

به آگاهی کاربران همایشگاه تخصصی iiiwe می‌رسانم، ماه‌نامه‌ی «نجوم» نیز در راستای بهره‌مندی از امکانات آنلاین آموزشی و ترویجی علم، کانال آموزشی تازه‌ای در نرم‌افزار تلگرام ایجاد کرده است. در این کانال، آموزش نجوم به گونه‌ای متناسب با امکانات و شرایط نرم‌افزار پیام‌رسان تلگرام انجام می‌پذیرد؛ و در کنار متن، از تصویرها، فایل‌های آوایی و ویدیوها به‌عنوان محتوای کمک آموزشی بهره‌گیری خواهد شد.

آگاهی‌های بیش‌تر در این زمینه

Nojum Telegram
امیر یاشار فیلا 00:50 سه شنبه 14 مهر 1394
1
 امیر یاشار فیلا


کارت پستالی که از مریخ رسید

Mars PostCard 1
مریخ‌نورد «کنجکاوی» به شادباشی و فرخندگی هشتمین روزنه‌ی اکتشافی که حفر کرد، عکسی فرستاده که بیش‌تر به کارت پستالی می‌ماند که از مریخ  رسیده است.

برای هشتمین بار از هنگامی که مریخ‌نورد «کنجکاوی» روی بهرام یا مریخ فرود آمده، دست‌به‌کار حفر سوراخ و روزنه‌ای اکتشافی شده است. این مته‌کاری روی سنگی به نام «آسمان بزرگ» (Big Sky) انجام گرفته و «کنجکاوی» روزنه‌ای به عمق 65 میلی‌متر حفر کرد. بررسی و آزمایش نمونه‌های پودر سنگی که از «Big Sky» به دست آمده، به‌زودی با دستگاه‌های پرتو ایکس کانی‌شناسی «Chemin» و دستگاه بررسی نمونه‌های مریخ (SAM) انجام می‌پذیرد. ناسا به همین بهانه کارت پستالی را برای کسانی که کارهای «کنجکاوی» را دنبال می‌کنند، فرستاده است.

Mars PostCard

برگرفته از : gadgets.ndtv.com و earthsky.org و mars.jpl.nasa.gov
ویرایش : امیریاشار فیلا


امیر یاشار فیلا 12:33 چهارشنبه 29 مهر 1394
0
 امیر یاشار فیلا


بامداد پنج‌شنبه (سی‌اُم مهر) تماشای بارش شهابی جباری را از دست ندهید

بامداد پنج‌شنبه، ۳۰ مهرماه، بارش شهابی جباری، بازمانده‌ی دنباله‌دار «هالی» با میانگین ۲۰ شهاب در ساعت، رخ خواهد نمود. حامد الطافی، کارشناس اخترشناسی، در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر گفت: در شب‌های عادی به‌طور متوسط در هر ساعت می توانیم  ۴ یا ۵ شهاب را در آسمان ببینیم؛ این در صورتی‌ست که از شهر دور باشیم و آسمان صاف باشد ...

دنباله‌ی خبر و آگاهی‌های بیش‌تر

jabbar
امیر یاشار فیلا 13:35 یکشنبه 3 آبان 1394
0
 امیر یاشار فیلا


گشت رصدی پاییزی ماه‌نامه‌ی «نجوم» بیست‌ویکم و بیست‌ودوم آبان برگزار می‌شود

varkian1
یکی دیگر از گشت‌های رصدیِ ماه‌نامه‌ی «نجوم» در پاییز امسال، در پایگاه علوم و ستاره‌شناسی ورکیان 21 و 22 آبان ۱۳۹۴ در خانه‌ی نجوم ورکیان برگزار می‌شود. در این گشت رصدی می‌توانید با راه‌نمایی کارشناسان مجله‌ی «نجوم» نظاره‌گر زیبایی‌های آسمان شب باشید.

اگر تلسکوپ دارید، اما در چه‌گونگی کار با تلسکوپ مهارت چندانی ندارید، یا مایل‌اید در یک شب پرستاره زیر نظر کارشناسان ماه‌نامه‌ی «نجوم»، جذاب‌ترین و زیباترین اجرام آسمان شب‌های پاییز را رصد کنید، این برنامه‌ی آموزشی را از دست ندهید. آموزش کار با تلسکوپ، نقشه‌خوانی و عکاسی از مهم‌ترین برنامه‌های‌ شب رصدیِ ماه‌نامه‌ی «نجوم» در ورکیان خواهند بود.

ورکیان روستایی در پنج‌کیلومتری شهر دامغان، در استان سمنان است که مدتی‌ست با گشایش پایگاه علوم و ستاره‌شناسی ورکیان، باشگاهی برای دوست‌دارانِ اخترشناسی و آسمان شب در استان سمنان شده است.

varkian2varkian3
این مرکز 24 تیر 1389 به همت دکتر مرتضا ابراهیمی ورکیانی (فوق‌تخصص قلب و عروق) و با پشتوانه‌ی علمی انجمن علوم و ستاره‌شناسی استان سمنان (انجمن نجوم دامغان) با هدف ترویج علم و ایجاد پایگاهی غیرانتفاعی برای دوست‌داران دانش اخترشناسی راه‌اندازی شد. امکانات رفاهی درخور به همراه آسمان به‌نسبت تاریک با حد قدر حدود 5.5 در نزدیکی دژی تاریخی، فضایی مناسب را برای عکاسی و رصد اجرام آسمانی در این منطقه فراهم کرده است.

گفتنی‌ست، شرکت‌کنندگان صبح آدینه و پس از پایان گشت رصدی، از بنای مسجد تاریخانه‌ی دامغان و
چشمه‌علی که از مهم‌ترین اماکن گردشگری شهر دامغان‌اند، دیدار خواهند کرد.

آگاهی‌های بیش‌تر


امیر یاشار فیلا 02:33 چهارشنبه 6 آبان 1394
0
 امیر یاشار فیلا


پدیده‌ای دیریاب : دیدنِ هم‌زمانِ ناهید، برجیس و بهرام در آسمان

دوست‌دارانِ اخترشناسی و آسمان شب تا اوایل هفته‌ی آینده می‌توانند ناهید (ونوس یا زهره)، برجیس (ژوپیتر یا مشتری) و بهرام (مریخ یا مارس) را در پدیده‌ای دیریاب هم‌زمان با هم ببینند. به‌ترین زمان رصد و تماشای این سه سیاره‌ی سامانه‌ی خورشیدی، پیش از دمیدنِ آفتاب است.
به گزارش گروه اخبار علمی ایرنا از بی‌بی‌سی، پیوستگی سیاره‌ای پدیده‌ای است که در آن، سیاره‌ها به دلیل زمان چرخش‌شان در مدارشان به گرد خورشید، در راستایی قرار می‌گیرند که چندین روز با یکدیگر رویت‌پذیر می‌شوند. از همین رو، رویتِ هم‌زمانِ سه سیاره‌ی ناهید، برجیس و بهرام تا پایانِ این هفته امکان‌پذیر است.

متن کامل خبر و آگاهی‌های بیش‌تر

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTJsT3gPKLqTMBnUdrPDGV1vnNyTG8psBEhgj5hmFBTgaP4bEPB
امیر یاشار فیلا 23:06 سه شنبه 26 آبان 1394
0
 امیر یاشار فیلا


یادی از شهاب‌بارانِ چشم‌گیر سال 2001

«چشم‌انداز نجومی روز ناسا» در پانزدهم نوامبر، بارشی بر فراز «دره‌ی یادبود» آمریکا (Monument Valley) را نشان می‌دهد؛ اما چیزی که می‌بارد باران نیست، شهاب است!

این تصویر که از روی‌هم‌گذاریِ شش نما با نوردهی ۳۰ ثانیه‌ای به دست آمده، در سال ۲۰۰۱ گرفته شده است؛ سالی که بارش اسدیِ بسیار پربار و پرکنشی داشت.

در هنگام این بارش، زمین داشت از میان ابر بسیار چگالی از ذراتی به اندازه‌ی دانه‌ی شن می‌گذشت، که از دنباله‌دار «تمپل ـ تاتل» (Comet Tempel-Tuttle) در فضا به جا مانده و در آن سال نسبت به همیشه انبوه‌تر بود.

حیفم آمد این چشم‌انداز را با دیگر کاربرانِ فرهیخته‌ی iiiwe در میان نگذارم.

leonidsmonuments
امیر یاشار فیلا 01:04 شنبه 30 آبان 1394
0
 امیر یاشار فیلا

دانش اخترشناسی به خاطر در دست‌رس بودنِ مشاهده‌گاهش ـ آسمان زیبای شب ـ از به‌ترین زمینه‌های ترویج علم و همگانی‌سازیِ دانش است. همه‌ی کارها و کنش‌های من در زمینه‌ی آماده‌سازی و بازنشر مطالب و خبرهای نجومی و اخترشناختی نیز از همین اندیشه مایه می‌گیرد که در جایگاه یک روزنامه‌نگار علمی، بر خود بایسته می‌دانم که با فراهم کردنِ زمینه‌ی چشیدنِ لذتِ دانش و شیرینیِ آگاهی، ذوقِ نگاه و اندیشه‌ی دانشورانه را در ذهن دیگران برافروزم.

با همین نگاه، داده‌نگاره یا اینفوگرافِ زیر را که دربردارنده‌ی دانستنی‌هایی پایه درباره‌ی همدم دیرین زمین ـ ماه ـ است، به شما کاربرانِ فرهیخته‌ی iiiwe پیشکش می‌کنم:



Infograph-Moon
امیر یاشار فیلا 14:43 شنبه 21 آذر 1394
0
 امیر یاشار فیلا


آماده‌باش برای رصد و تماشای یکی از بزرگ‌ترین و باشکوه‌ترین بارش‌های شهابی سال
+ راه‌نمای رصد بارش شهابی جوزایی

بارش شهابی جوزایی یکی از بزرگ‌ترین بارش‌های شهابی سالانه‌ است که هر سال حوالی ۲۲ و ۲۳ آذر به اوج خود می‌رسد. دوست‌دارانِ آسمانِ شب و نجوم این بارش هیجان‌‌انگیز را در بامداد ۲۳ آذر امسال از دست نمی‌دهند. برای دیدن این بارش شهابی نیاز به هیچ ابزار و وسیله‌ی ویژه‌ای ندارید. با چشم‌های برهنه هم می‌توان این بارش را دید، اما باید برای رصدش حتماً از نور شهرها  و آلودگی‌شان دور شوید...

متن کامل خبر و راه‌نمای رصد

Jozayi
امیر یاشار فیلا 12:48 دوشنبه 23 آذر 1394
0
 امیر یاشار فیلا


به پیشواز شب چله، در جمع دوست‌دارانِ اخترشناسی و خوانندگانِ ماه‌نامه‌ی «نجوم»

ماه‌نامه‌ی «نجوم» قصد دارد در نشستی که باشگاه نجوم تهران چهارشنبه‌ی همین هفته (25 آذر) به بهانه‌ی نزدیک شدن به شب یلدا یا شب چله در سالن دانشکده‌ی فیزیک دانشگاه تهران برگزار می‌کند، افزون بر نگاهی گذرا و مروری اجمالی بر روند انتشار این ماه‌نامه در ربع سده‌ی اخیر، از خوانندگان مجله حضوری نظرسنجی کند.

Yalda - Nojum
امیر یاشار فیلا 00:04 پنجشنبه 17 دی 1394
0
 امیر یاشار فیلا


امکان دیدنِ هم‌زمان پنج سیاره در آسمان شب / از سی‌اُم دی تا سی‌اُم بهمن

دوست‌دارانِ آسمان شب و گوهرهای تابناکش، این ماه شاهد حضور هم‌زمان پنج مهمان بی‌همتا در آسمان خواهند بود.
برابر گزارش فاکس‌نیوز، پنج سیاره‌ی تیر، ناهید، بهرام، برجیس و کیوان از ۳۰ دی تا ۳۰ بهمن (۲۰ ژانویه تا ۲۰ فوریه‌ی ۲۰۱۶) هم‌زمان و در کنار هم در آسمانِ پس از غروب و شب دیده خواهند شد.
این سیاره‌ها در دسته‌ی اجرامی قرار دارند که می‌توان آن‌ها را به آسانی با چشم برهنه و نامسلح مشاهده کرد. این سیاره‌ها به خاطر بازتاباندن پرتوهای خورشید، درخششی پایدارتر از ستاره‌های چشمک‌زن و دیگر تجرام دورافتاده‌ی آسمان شب دارند.
آخرین باری که زمینیان فرصت تماشای هم‌زمانِ پنج سیاره را داشتند، ۱۵ دسامبر سال ۲۰۰۴ تا ۱۵ ژانویه‌ی سال ۲۰۰۵ بود.
بر پایه‌ی گزارشEarthsky ، در طول این یک ‌ماه سیاره‌ی برجیس عصر‌ها و سیاره‌ی بهرام (مریخ) پس از نیمه‌شب برمی‌آیند و طلوع می‌کنند و پس از آن‌ها کیوان، ناهید و تیر در آسمان به دیدرس زمینیان می‌آیند.

5 planets
برگرفته از : همشهری‌آنلاین
منبع اصلی : earthsky.org


امیر یاشار فیلا 23:20 شنبه 26 دی 1394
0
 امیر یاشار فیلا


بامداد یک‌شنبه رصد و تماشای دنباله‌دار «کاتالینا» را از دست ندهید

دنباله‌دار کاتالینا آماده است تا در نزدیک‌ترین فاصله با زمین خودنمایی کند. این دنباله‌دار که به یک گلوله‌ی برفی می‌ماند، بامداد فردا (یک‌شنبه) به نزدیک‌ترین فاصله به زمین می‌رسد و دوست‌دارانِ آسمان شب، رصد آن را از دست نمی‌دهند.

کاتالینا با نام رسمی C/2013 US10 دنباله‌داری است که در ۲۰۱۳ (۱۳۹۲) در رصدهای برنامه‌ی «پیمایش آسمان کاتالینا» یافته شد. این روزها زمینیانِ نیم‌کره‌ی شمالی می‌توانند با چشم ابزارمند (مسلح) این دنباله‌دار را در آسمان ببینند. اما این دنباله‌دار که از دوردست‌های منظومه‌ی خورشیدی آمده، در ماه ژانویه به نزدیک‌ترین فاصله با زمین خواهد رسید. هرچند برخلاف پیش‌بینی‌ها کاتالینا آن‌قدرها هم که انتظار می‌رفت، پُرنور نیست، اما علاقه‌مندان به نجوم دیدنِ آن را از دست نمی‌دهند. پیش‌بینی شده است که ۱۷ ژانویه (۲۷ دی) به‌ترین هنگام برای دیدن این دنباله‌دار باشد؛ زمانی که به فاصله‌ی یکصد میلیون کیلومتریِ زمین می‌رسد. شاید این فاصله بزرگ به نظر بیاید، اما برای یک دنباله‌دار فاصله‌ی نزدیکی است. زمانی که دنباله‌دار به نزدیک‌ترین فاصله‌اش تا زمین برسد، دور شدن از زمین را آغاز کرده و اندک‌اندک و شتابناک دور خواهد شد. از این رو، دیدن آن دشوارتر می‌شود.

«پل کلونینگر»، استاد اخترشناسی و عکاس نجومی می‌گوید: شناسایی و یافتن این دنباله‌دار اکنون تقریباً آسان است: کاتالینا به ستاره‌ی انتهایی در دسته‌ی آب‌گردان (دب‌اکبر) بسیار نزدیک است و به‌صورت یک ستاره‌ی کرکی متمایل به سبز دیده می‌شود.

وبگاه خبری نجومی EarthSky نیز به دوست‌داران سفارش کرده است که این دنباله‌دار را در ساعاتی پس از نیمه‌شب و پیش از برآمدنِ خورشید تماشا کنند.
در این وبگاه آمده: «با توجه به رسیدن این دنباله‌دار به نزدیک ترین فاصله با زمین، به‌ترین فرصت برای رصد آن فرامی‌رسد. بنابراین، بکوشید برای واپسین بار آن را ببینید. این دنباله‌دار هر دو گونه‌ی دم غباری و دم یونی را دارد و سوژ‌ه‌ای تماشایی برای رصد با دوربین دوچشمی است. به همین خاطر، به‌ترین فرصتِ دیدنِ این دنباله‌دار زیبا را از دست ندهید؛ ‌شاید دیگر فرصتی برای دیدنش به دست نیاورید.»

Catalina

آگاهی‌های بیش‌تر و تخصصی‌تر در وبگاه کانون نگارش و ترجمه (canot)