«هفدانگ» یک مجلهی آوایی یا شنیداری در زمینهی موسیقی است که بهصورت ماهانه منشر میشود و با رویکرد تحلیلی و شنیداری به موضوعاتی همچون کنسرتها، آلبومها، رویدادها، مسائل و چالشهای موسیقی امروز ایران، چهرههای محبوب و معرفی چهرههای ناشناخته اما توانمند در عرصهی موسیقی میپردازد. شمارهی صفر یا پیششمارهی «هفدانگ» مهرماه امسال در قالب ویژهنامهای به مناسبتِ زادروز استاد محمدرضا شجریان منتشر شد و در آن، هنرمندانی مانند آتیلا پسیانی، اردشیر کامکار، تهمورس پورناظری، سهراب پورناظری، هانا کامکار، هنگامه قاضیانی، حبیب رضایی و بسیاری دیگر از چهرههای سرشناس احساس و برداشت خود دربارهی این هنرمند محبوب را ابراز کردند.
دستاندرکارانِ ماهنامهی شنیداری «هفدانگ» اینها هستند: تهیهکننده و سردبیر: سعیدبرزی و مسعود برزی / مشاور و مجری طرح: رضا میرمحرابی / ناظر کیفی: علیرضا مؤیدی / مدیر شبکههای اجتماعی: گیتا پورصالحی / طراح لوگو و گرافیک: مجید توکلی / گویندگان: نازنین جعفرزاده، مریم علوی، کاوه عزیزی، شقایق کفیلی و علیرضا مؤیدی / همکاران شمارهی صفر: علیرضا قدیری، رسول حسینی، مریم کچویی، نازنین موسوی، ساناز جهانآرایی و محمد احمدی.
شمارهی یکم «هفدانگ» با پروندهای با عنوان «خوان غم» که به بررسی ویژگیهای موسیقی آیینی میپردازد، آبانماه امسال منتشر شد. در این شماره از «هفدانگ» وحید طارمی، پژوهشگر موسیقی به یکی از ویژگیهای موسیقی آیینی ایران با عنوان «شورخوانی در محرم» پرداخته است که در آن به بررسی شیوههایهای گوناگون در این زمینه و مقایسهی آن با سبکهای رایج در موسیقی جهان اشاره شده است. در بخش «آلبوم ماه» این شماره که به بررسی آلبوم «در دنیای تو ساعت چند است؟» میپردازد، گفتوگویی با کریستف رضاعی، آهنگساز این فیلم و آلبوم انجام گرفتهه است. بخش «کنسرت ماه» این شماره به بررسی اپرای عاشورا میپردازد و در آن با بهزاد عبدی، آهنگساز و هانیه قلیبیگیان، همخوان این اثر گفتوگو شده است؛ اجرایی که حاشیههایی را برای این کنسرت در پی داشت. «هفدانگ» آبانماه در بخش «چهرهی ماه» به پاس سالها کنش و کوشش هنری در عرصهی موسیقی آیینی و سوگواری، به سلیم مؤذنزاده پرداخته است. «قرنِ راک» نام بخشی دیگر از این شماره از «هفدانگ» است که در آن، علیرضا تهرانی، ترانهسرا و آهنگساز، به معرفی یک آهنگ شنیدنی از یک گروه راک پرداخته است. در بخش شعرخوانی «هفدانگ» که هر شماره میزبان هنرمندی از حوزهی شعر و ادبیات ایران زمین است، در این شماره حامد عسکری به خوانش شعری از کتاب «سرمهایِ» خود پرداخته است.
شمارهی دوم مجلهی شنیداریِ «هفدانگ» با پروندهای با عنوان «نُت مرکب» که به بررسی ویژگیهای «موسیقی تلفیقی» می پردازد، آذرماه امسال منتشر شد. در این شماره از «هفدانگ» امیر بهاریریال منتقد و پژوهشگر موسیقی و مسعود برزی، روزنامهنگار به بررسی و بحث دربارهی موسیقی تلفیقی در دهههای ۸۰ و ۹۰ خورشیدی پرداخته اند که در آن از آثار گوناگون همچون «سیر» (مسعود شعاری و کریستف رضاعی) و «در سایهی باد» (مسعود شعاری)، «باراد» (پویا محمودی)، «کنعان» (کریستف رضاعی) و گروههای موسیقی همچون چارتار، پالت، بمرانی، دنگشو، داماهی، کماکان و… سخن گفتهاند. در پروندهی این شماره از «هفدانگ»، پدرام درخشانی و طاها پارسا از گروه دنگشو، امید نعمتی از گروه پالت و بهزاد عمرانی از گروه بمرانی نیز دربارهی موسیقی تلفیقی اظهار نظر کردهاند.
در بخش «چهرهی ماه» شمارهی دوم «هفدانگ» به پاس تقدیر از فعالیتهای رامین صدیقی در عرصهی نشر و تهیهکنندگی موسیقی، گفتوگویی با این چهرهی مطرح ایرانی انجام گرفته است. چندی پیش رامین صدیقی (مدیر نشر موسیقی هرمس) به عنوان تهیهکنندهی برتر سال جهان از سوی «وومکس» (Womex) برگزیده شد. این اکسپو هر سال با محوریت موسیقی ملل، فعالانِ برتر عرصههای گوناگونِ خلق و انتشار آثار موسیقی را انتخاب میکند و در آیینی از آنها تقدیر میکند.
بخش «آلبوم ماه» این شماره به بررسی آلبوم «ماه و ماهی» اختصاص دارد و گفتوگویی با حجت اشرفزاده، خوانندهی این آلبوم انجام گرفته است. در بخش «شعرخوانی» نیز امید صباغنو، شاعر مطرح معاصر، به شعرخوانی پرداخته است. «قرنِ راک» نیز نام بخشی دیگر از این شماره است که در آن ـ همچون شمارهی یک ـ علیرضا تهرانی، به معرفی یک آهنگ شنیدنی از یک گروه راک پرداخته است.
فایلهای هر سه شمارهی انتشاریافتهی مجلهی شنیداریِ «هفدانگ»، به پیوست در دسترس کاربران ارجمند این وبگاه تخصصی است.
جشن یلدا و شب چله را به همهی دوستان ارجمند و فرهیخته شادباش و فرخندهباد میگویم.
پیشنهاد میکنم این روزنوشتها را هم ببینید :
■ آیین ایرانمنشی■ به «مهمانی کوچک خاطرهها» خوش آمدید ■ شب یلدا را با کتاب پُرفروغتر کنیمآمادهسازی :
امیریاشار فیلا