صفحه شخصی امیر یاشار فیلا   
 
نام و نام خانوادگی: امیر یاشار فیلا
استان: اصفهان - شهرستان: اصفهان
رشته: کارشناسی نقشه برداری
شغل:  ویراستار، روزنامه‌نگار، کارشناس تولید محتوا و رسانه‌گر حوزه‌ی شهر، ساختمان، معماری و مهندسی
تاریخ عضویت:  1389/06/12
 روزنوشت ها    
 

 «لای ـ فای»، صد برابر تندتر از «وای ـ فای» بخش عمومی

4


فن‌آوریِ تازه‌ای که در آن به‌جای امواج رادیویی از نور یا طیف دیدنی (مرئی) برای جابه‌جایی داده‌ها بهره‌گیری می‌شود، برای نخستین بار در فضاهای کاری آزمایش شده است.
به گزارش وبگاه «بیگ‌بنگ» به نقل از BBC، سرعتِ جابه‌جایی داده‌ها در این فن‌آوری که با نام «لای ـ فای» (Li-Fi) شناخته می‌شود، ۱۰۰ برابر بیش‌تر از فن‌آوری رایج کنونی، یعنی وای ـ فای است و می‌تواند به یک گیگابایت بر ثانیه برسد. با این سرعت می‌توان یک فیلم بلند را با کیفیتی شایان در عرض نزدیک به یک ثانیه دانلود کرد. برای به‌کارگیریِ این فن‌آوری افزون بر منبع نور، مانند لامپ‌های LED، حسگر نور و ارتباط اینترنتی نیاز است. در روزهای گذشته تشرکت «ولمنی» (Velmenni) این شیوه را در «تالین»، پایتخت کشور استونی آزموده است. در این آزمایش «ولمنی» از لامپ‌های «لای ـ فای» برای انتقال و جابه‌جایی داده‌ها با سرعت یک گیگابایت بر ثانیه بهره جُسته است.
آزمون‌های انجتم‌گرفته در شرایط آزمایشگاهی نشان می‌دهند که این سرعت از نظر تئوری می‌تواند به ۲۲۴ گیگابایت بر ثانیه برسد. فن‌آوریِ «لای ـ فای» در یک اداره و برای دست‌رسی کارکنان به اینترنت، و نیز در یک فضای صنعتی به‌عنوان نوعی روش نورپردازی هوشمند به کار گرفته شده است. «دیپاک سولانکی»، مدیرعامل «ولمنی» می‌گوید: این فن‌آوری می‌تواند در عرض سه یا چهار سال برای کاربرد همگانی عرضه شود.


ـ پخش ویدیو با یک لامپ
نام «لای ـ فای» را برای این فن‌آوری، نخستین بار پروفسور «هرالد هاس»، استاد دانشگاه ادینبرگ و به هنگام یک سخن‌رانیِ تد (TED) در سال ۲۰۱۱ به کار برد. او در این سخن‌رانی یک لامپ LED را برای پخش یک ویدیو به کار گرفت. آقای «هاس» آینده‌ای را پیش‌بینی کرد که در آن میلیاردها لامپ نقش «هات‌اسپات»های اینترنتِ بی‌سیم را ایفا می‌کنند. این سخن‌رانی را در ویدیوی زیر می‌توانید ببینید:

د
ریافتِ ویدیو



یکی از برتری‌های مهم «لای ـ فای» این است که بر خلاف وای ـ فای با سیگنال‌های دیگر تداخل ندارد و به همین دلیل می‌تواند در هواپیما یا مکان‌های دیگری که تداخل امواج مسئله‌ای جدی است، به کار رود. درحالی‌که طیف امواج رادیویی در جهان به سرعت در حال پُر شدن است، طیف امواج مرئی یا نور، ده‌هزار بار بزرگ‌تر است و به این زودی‌ها با مشکل روبه‌رو نخواهد شد.
با این همه، فن‌آوری «لای ـ فای» نقاط ضعفی هم دارد، که مهم‌ترینِ آن‌ها ناکارآمد بودن در فضای بیرونی و در تابش مستقیم آفتاب است؛ چون تداخل پدید می‌آید. مشکل دیگر این است که امواج رویت‌پذیر از دیوار نمی‌گذرند و از همین رو، تنها در فضای بی‌مانع کاربرد دارد. به همین خاطر، فن‌آوری «لای ـ فای» در گام‌های آغازین احتمالاً در چند جای کم‌شمار و به‌عنوان مکمل وای ـ فای به کار خواهد رفت.



برگرفته از : وبگاه علمی «بیگ‌بنگ»
ویرایش و آماده‌سازی : امیریاشار فیلا


دوشنبه 9 آذر 1394 ساعت 10:41  
 نظرات