صفحه شخصی امیر یاشار فیلا   
 
نام و نام خانوادگی: امیر یاشار فیلا
استان: اصفهان - شهرستان: اصفهان
رشته: کارشناسی نقشه برداری
شغل:  ویراستار، روزنامه‌نگار، کارشناس تولید محتوا و رسانه‌گر حوزه‌ی شهر، ساختمان، معماری و مهندسی
تاریخ عضویت:  1389/06/12
 روزنوشت ها    
 

 10 نوآوری برتر سال 2013 در زمینه‌ی دوچرخه‌سواری بخش عمومی

11

آیا شما هم از دوست‌داران دوچرخه هستید؟ ما هم همین‌طور. در این یادداشت به ده نوآوری در 12 ماه گذشته پرداخته‌ایم که کارشناسانِ صنعت/سرگرمی دوچرخه، آن‌ها را از دیگر رخدادهای این عرصه، جالب‌تر و تأثیرگذارتر دانسته‌اند.


در دنباله‌ی هریک از بخش‌های ده‌گانه‌ی این یادداشت نیز پیشنهادی در همان زمینه با عنوان «یادکردنی و درخور سپاس» ارائه شده است.




1ـ من و این پاهای خسته ...

شما در این پیشنهادهای ده‌‌گانه، اثری از دوچرخه‌های برقی نمی‌بینید. البته ما هیچ مشکل خاصی با آن‌ها نداریم، فقط می‌خواهیم مرز آشکاری میان دوچرخه و موتورسیکلت وجود داشته باشد؛ اما این دلیل نمی‌شود که از ابزار‌های ویژه‌ای که می‌توان ـ در صورت لزوم ـ با کار گذاشتنِ آن‌ها روی دوچرخه‌های «رکابی» موجود، نیرویی افزوده و توانی بیش‌تر فراهم کرد، چشم‌پوشی کنیم.

از میان همه‌ی این ابزارها،‌ شاید هوشمندانه‌ترین‌شان «روبی» است. این دستگاه روی ترک‌بند دوچرخه کار گذاشته می‌شود و یک قرقره‌ی پلی‌اورتانِ برقی دارد که می‌توان آن را پایین آورد و به بالای چرخ عقب وصل کرد. هرگاه از رکاب زدن خسته شدید و خواستید که این دستگاه دوچرخه را جلو ببرد، کافی‌ست قرقره را پایین ببرید، و وقتی هم که آسودن‌تان به پایان رسید، قرقره را بالا بدهید و رکاب بزنید. اگر هم می‌خواهید سبک‌بار سفر کنید، تنها کافی‌ست آن را از ترک‌بند دوچرخه باز کنید و در انبار بگذارید.

بها : 1190 دلار




یادکردنی و درخور سپاس : از نمونه‌ی آزمایشی چرخ «کپنهاگن‌ویل» که در دانشگاه ام.‌آی‌.تی طراحی شده است، نخستین بار در سال 2009 رونمایی شد. با این همه، فروش انبوه نمونه‌ی پایانی آن، هفته‌ی گذشته آغاز شد. این چرخ هدایت‌پذیر با موبایل‌های هوشمند، مجهز به باتری و یک موتور است و به‌آسان می‌توان آن را جایگزین چرخ عقب دوچرخه کرد.



2ـ به تاریکی شب‌ها تو بتاب ...

آیا می‌ترسید که چراغ جلوی دوچرخه‌تان را بدزدند؟ یا دوست ندارید با بستن این چراغ، جای سبد جلوی دوچرخه‌تان تنگ شود؟ فرمان‌های «هلیوس» یک لامپ 500 لومنی کارگذاشته روی محور فرمان دارند. آن‌ها همچنین دو ال‌.ای.‌دیِ چندرنگ روبه‌عقب دارند که می‌توانند به عنوان چراغ راهنما، چراغ ترمز، کمک ناوبری یا حتا سرعت‌سنج به کار روند. افزون بر این، تراشه‌ی جی.‌پی.‌اس فرمان می‌تواند در صورت دزدیده شدنِ دوچرخه، جای آن را شناسایی کند.

بها : 199 دلار



یادکردنی و درخور سپاس : دزدها از چراغ جلو و چراغ عقب آویاتور هم که با یک پیچ ایمنی به بدنه‌ی دوچرخه استوار می‌شود و باز کردنش نیاز به یک پیچ‌گوشتی ویژه دارد، خوش‌‌شان نمی‌آید. این چراغ‌های آلومینیومی، ضدآب و ضدضربه هستند و به ترتیب برای جلو و پشت، 150 و 30 لومن روشنایی تولید می‌کنند.



3ـ ای کلاه ، آه ای کلاه ، گوش بده به قلب من ...

اگر یک دوچرخه‌سوار حرفه‌ای هستید که می‌خواهید بدون پوشیدنِ یک نوار سینه، تپش قلب‌تان را اندازه بگیرید، کلاه کاسکت «اسمارت» شرکت «لایف‌بیم» به‌احتمال فراوان به کارتان خواهد آمد. این کلاه یک حسگر نوری دارد که تپش قلب‌تان را از پیشانی‌تان می‌سنجد، و یک فرستنده‌ی بلوتوث هم دارد که داده‌هایتان را به‌طور آنی به موبایل هوشمند یا رایانه‌تان می‌فرستد.

بها : 250 دلار




یادکردنی و درخور سپاس : شاید پیش از این هم نمونه‌هایی از کلاه کاسکت‌های تاشو را دیده باشید؛ ولی «مورفر» پس از تا شدن به‌راستی تخت و دوبعدی می‌شود، که جا دادنِ آن را در کوله‌پشتی یا کیف‌دستی، بسیار آسان می‌کند.




4ـ بی‌خیالِ دست‌اندازهای مسیر ...

هم «کی2» و هم «کانندیل» پیش از این کمک‌فنرهای دیجیتال ساخته بودند؛ ولی تولید یکی متوقف شد و دیگری هم اصولاً از مرحله‌ی ساختِ نمونه‌ی آغازین پیش‌تر نرفت. اما کمک‌فنر «eLECT» شرکت «ماگورا» که مجهز به یک ریزپردازنده است، اکنون به بازار عرضه شده است؛ ضمن این که مدل‌های پیشین کمک‌فنرهای این شرکت را هم می‌توان به سامانه‌ی راهبریِ رایانه‌ای مجهز کرد. این ابزار که در پیچ‌اتصالِ بالایی کمک‌فنر جای می‌گیرد، از یک شتاب‌سنج درونی برای شناسایی دست‌اندازها بهره می‌گیرد، و سپس بی‌درنگ میراگر را با آن سازگار می‌کند. این سنجنده همچنین می‌تواند تشخیص دهد که دوچرخه‌سوار دارد از مسیر کوهستانی بالا می‌رود، یا از شیب پایین می‌آید، یا دارد سقوط آزاد می‌کند.

بها : 882 دلار





یادکردنی و درخور سپاس : اگر کمک‌فنرها از دید شما بسیار پیچیده هستند، کمک‌فنر «لاوف» هیچ بخش متحرکی ندارد؛ و به جای آن که یک پیستون درون سیلندر آن بالا و پایین برود، از یک سامانه‌ی شناورساز انعطاف‌پذیر ورقه‌ای بهره می‌جوید.



5ـ بگذر ز من ای سارقا ...

«لاک8» به‌جای به‌کارگیریِ کلید، با بهره‌گیری از یک برنامه‌ی کاربردی (اپلیکیشن) روی تلفن هوشمند صاحبش قفل و باز می‌شود. این ابزار همچنین می‌تواند جابه‌جایی دوچرخه را هنگامی که قفل است، یا قطع شدنِ کابل قفل را تشخیص دهد؛ اگر هرکدام از این موارد رخ دهد، یک آژیر به صدا در می‌آید و هشداری هم به گوشی همراه صاحبش فرستاده می‌شود. همچنین، مانند فرمان‌های «هلیوس» (افزونه‌ی شماره‌ی 1 همین یادداشت) در صورت ربوده شدنِ دوچرخه، تراشه‌ی جی.‌پی.‌اس «لاک8»، جای آن را شناسایی می‌کند.

بها : 112 دلار





یادکردنی و درخور سپاس : نمی‌خواهید یک قفل را در کوله‌پشتی‌تان به دوش بکشید، یا آن را هر بار از دوچرخه باز کنید و دوباره ببندید؟ «اینترلاک» یک قفل کابلی کلیددار است که وقتی به آن نیازی ندارید، زیر زین دوچرخه جمع می‌شود.


6ـ بزن بریم به سرعت برق و باد ...

پا گذاشتن روی رکاب و فشردنِ آن برای پیش راندنِ دوچرخه کفایت می‌کند، اما «واریبایک» یک دست‌افزار را هم به آن افزوده است که با به‌کارگیریِ آن، توان خروجی بیش‌تر می‌شود و ماهیچه‌های دست‌تان هم ورزش می‌کنند. این نخستین دوچرخه‌ای نیست که افزون بر پا، از نیروی دست هم بهره می‌گیرد، ولی شاید به‌ترین و خوش‌تراش‌ترین عضو این خانواده باشد.

بها : از 5430 دلار به بالا





یادکردنی و درخور سپاس : حتا اگر می‌خواهید تنها با پایتان دوچرخه را برانید،‌ باز هم امکان دارد که بخواهید دیگر ماهیچه‌ها و عضلات‌تان هم ورزشی بکنند. این‌جاست که «biXe Gear» به کار می‌آید. این ابزار، یک دسته است که به شما توانایی آن را می‌دهد که با رکاب هم به جلو و هم به عقب، دوچرخه را پیش ببرید.




7ـ دارم میام پیشت ، جاده چه همواره ...

ابزارهایی مانند زین‌های کمک‌فنردار به دوچرخه‌سوار کمک می‌کنند که از تجربه‌ی احساس دردناکِ تک‌تکِ دست‌اندازها رهایی یابد، ولی تنها کاری که آن‌ها می‌توانند بکنند، همین است. «لوپ‌ویلز» اما کاری بیش‌تر انجام می‌دهد: در این چرخ، به جای پره، سه فنر حلقه‌ایِ کامپوزیت کربنی به کار رفته است که میان محور و طوقه‌ی چرخ قرار می‌گیرند؛ و هرجا که چرخ از روی مانعی بگذرد، این سه فنر انرژیِ آن را می‌گیرند و جذب می‌کنند.

بها : جفتی، 1180 دلار




یادکردنی و درخور سپاس : شاید گاهی دوچرخه‌سوارها بخواهند نوشیدنی خود را روی صورت‌شان بریزند تا خنک شوند، اما آب‌پاش «اسپروزا» که روی دسته‌فرمان کار گذاشته می‌شود، جایگزینی متمدنانه‌تر است که آب کم‌تری را هم هدر می‌دهد.




8ـ تو که پیشم باشی، هیچ کاری سخت نیست ...
بسیاری از «همه‌کاره»ها از یک بدنه‌ی به‌نسبت کوچک به همراه تکه‌های کوچک‌تر تاشو تشکیل شده‌اند. این طرح‌ها کوچک و جمع‌وجور هستند، اما کار کردن با آن‌ها ساده نیست. ولی آچارهای آلن «Fix It Sticks» امکان وارد آوردنِ گشتاور زیاد را فراهم می‌کنند. این آچارها از دو میله‌ی آلومینیومی جداگانه تشکیل شده‌اند (که دو انتهای هر کدام، دندانه‌هایی با اندازه‌های متفاوت دارند) که می‌توانند عمود برهم قرار بگیرند و برایتان یک «آچار تی» موقت بسازند.

بها : 30 دلار




یادکردنی و درخور سپاس : دوچرخه‌سوارها معمولاً یک همه‌کاره و یک اهرم ویژه‌ی باز کردنِ لاستیک تایر به همراه دارند؛ اما ابزار فولادی «ناتر» با یک‌پارچه کردنِ دو ابزار، کارها را آسان و بارها را سبک کرده است.




9ـ سرتو بالا کن ...
در روزگاری که بیش‌تر دوچرخه‌سوارها از سامانه‌های کمک‌ناوبری بهره می‌جویند، روال‌شان این است که تلفن هوشمندشان را در یک محفظه‌ی ویژه روی فرمان دوچرخه می‌گذارند و هر از چند گاهی سرشان را پایین می‌آورند و نگاهی به نقشه‌ی روی آن می‌اندازند. اما «همرهد» نیازی به سر پایین آوردن ندارد؛ این ابزار که روی فرمان کار گذاشته می‌شود، با بهره‌گیری از ال.‌ای.‌دی‌هایی که به‌طور ثابت برای دوچرخه‌سوار مشاهده‌پذیرند (در میدان عادیِ دید رو به جلوی او)، او را راهنمایی می‌کنند و هر از گاهی به او می‌گویند که تا مقصد چه‌قدر راه مانده است.
بها : 85 دلار





یادکردنی و درخور سپاس : دانستن موقعیت و فاصله تا مقصد خوب و سودمند است؛ اما افزون بر آن، لازم است که رانندگانِ دیگر وسایل نقلیه‌ی جاده هم بدانند که می‌خواهید به کدام سو بروید. «سیل» یک کوله‌پشتی با یک آرایه‌ی ال‌.ای.‌دی به شکل فلش، یک چراغ ترمز، یک چراغ عقب و انواع گوناگونی از دیگر ابزارهاست که به‌طور بی‌سیم و از طریق یک سنجنده‌ی کارگذاشته روی فرمان کنترل می‌شود. از بخت بد، این طرح هنوز منابع مالی لازم برای به پیاده شدن و تواید انبوه را پیدا نکرده است.




10ـ تو مثِ شوق رها کردنِ یه بادبادکی ...

پیش از این، انواع و اقسام دوچرخه‌ها با بدنه و استخوان‌بندیِ چوبی را دیده بودیم؛ هرچند همه‌ی آن‌ها در نهایت همان ریخت و شمایل برادرانِ فلزی (یا فیبرکربنی) خود را داشتند. اما نما و ظاهر «سندویچ‌بایک»، به‌راستی نشان می‌دهد که از تکه‌های چوب ساخته شده است. دیگر ویژگی جالب این دوچرخه، این است که خود خریدار باید سر همش کند ـ هرچند گفته می‌شود که این کار به‌آسانی و در 45 دقیقه شدنی است.

این دوچرخه اگر هم هیچ کارآیی ویژه‌ای نداشته باشد، دست‌کم چشم‌گیر است و می‌تواند نگاه‌ها و توجه‌ها را به سوی خود بکشد.

بها : 1085 دلار








برگرفته از :
http://www.gizmag.com/top-ten-cycling-innovations-2013/29978
آماده‌سازی : امیریاشار فیلا

شنبه 16 آذر 1392 ساعت 08:10  
 نظرات    
 
پیمان شبستانی 01:47 یکشنبه 17 آذر 1392
0
 پیمان شبستانی
از اون دست مطالب مورد علاقه من بود خیلی ممنون مهندس
امیر یاشار فیلا 01:36 دوشنبه 18 آذر 1392
1
 امیر یاشار فیلا

خوش‌حالم که پسندیده‌اید مهندس شبستانی عزیز.

ظاهراً افزون بر رشته‌ی دانشگاهی و مجرد بودن، در پسند و سلیقه‌هایمان هم اشتراکاتی داریم ...

;-)
پیمان شبستانی 00:51 سه شنبه 19 آذر 1392
0
 پیمان شبستانی
بله مهندس جان نقشه بردارها با هم رابطه خوبی دارن :-)
نیما محسون 19:30 پنجشنبه 21 آذر 1392
0
 نیما محسون
بهترین وسیله تفریحی، سپاس از مهندس فیلای خوش ذوق که آدمو سر حال میاره.
امیر یاشار فیلا 12:21 آدینه 22 آذر 1392
2
 امیر یاشار فیلا

«چو دانا پسندد، پسندیده گشت ...»
(فردوسی پاک‌زاد)


لطف دوستان بزرگ‌منش، موجب سرافرازی و دلگرمی‌ست.