صفحه شخصی امیر یاشار فیلا   
 
نام و نام خانوادگی: امیر یاشار فیلا
استان: اصفهان - شهرستان: اصفهان
رشته: کارشناسی نقشه برداری
شغل:  ویراستار، روزنامه‌نگار، کارشناس تولید محتوا و رسانه‌گر حوزه‌ی شهر، ساختمان، معماری و مهندسی
تاریخ عضویت:  1389/06/12
 روزنوشت ها    
 

 این هفته در آسمانِ شب، دو پدیده‌ی نجومی رخ خواهد نمود بخش عمومی

12

با کلیک بر روی تصویر، مطلبی دیگر مرتبط با موضوع، در دسترس شما خواهد بود.

در آسمانِ بامدادِ یک‌شنبه، ۲۳ تیر، پدیده‌ی نجومی «هم‌نشینی ماه و سیاره‌ی مشتری» رخ خواهد داد. همچنین، شبانگاه ۲۵ تیر، ماه‌گرفتگی رخ خواهد داد، که تا بامداد چهارشنبه، ۲۶ تیر ادامه خواهد داشت؛ و طی آن، ۶۷درصد رویه‌ی ماه با سایه‌ی زمین پوشیده خواهد شد.

مهندس مسعود عتیقی، مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران در گفت‌وگو با ایسنا، گفت: ۱۳ دقیقه پس از نیمه‌شبِ ۲۲ تیرماه (بامداد یک‌شنبه، ٢٣ تیر) پدیده‌ی نجومی هم‌نشینی ماه و سیاره‌ی مشتری رخ خواهد داد. به گفته‌ی وی، در این پدیده، سیاره‌ی غول‌پیکر سامانه‌ی خورشیدی، یعنی «برجیس» (یا مشتری) در فاصله‌ی ۲.۳ درجه‌ی جنوب ماه قرار خواهد گرفت. عتیقی یادآور شد: همچنین در این شب ماه در زمینه‌ی صورت فلکی «کژدم» (قمر در عقرب) است؛ ضمن آن که سیاره‌ی حلقه بر گردن و زیبای «کیوان"» بالاتر و سمت چپِ این اجرام و ستاره‌ی ابرغول سرخ دلِ کژدم در پایین‌تر از آن‌ها، شاهد همنشینی ماه و برجیس خواهند بود.

با کلیک بر روی تصویر، مطلبی دیگر مرتبط با موضوع، در دسترس شما خواهد بود.

مشتری، بزرگ‌ترین سیاره‌ی منظومه‌ی خورشیدی و تقریباً هزار برابر زمین و سیاره‌ای است که سراسر اتمسفر آن توفانی است. ابرهای مختلف و رنگین اتمسفر مشتری و غبارهای موجود در آن، از مشتری سیاره‌ای رنگارنگ ساخته است. نقاط سرخ‌رنگ بزرگ روی این سیاره نشانگر مکان توفان‌های عظیمی است که دست‌کم ۳۰۰ سال پیش پدید آمده‌اند. به خاطر شکل آن، به این نقاط سرخ‌رنگ "چشم ژوپیتر" نیز می‌گویند.

این جرم آسمانی یک سیاره گازی است و سطح جامد ندارد. زیر اتمسفر "مشتری" یک اقیانوس هیدروژن مایع و آب وجود دارد. در واقع، میان اتمسفر مشتری و این اقیانوس هیچ چیزی نیست؛ یعنی اتمسفر برجیس با گذشت زمان ضخیم و متراکم می‌شود، تا این که بخشی از اقیانوس شود. به سخن دیگر، اقیانوس برجیس سطحی ندارد که مثلاً بشود روی آن قایق‌سواری کرد. همان آسمان است که اقیانوس را می‌سازد.

برجیس سه حلقه‌ی نامریی دارد و تنها زمانی که از جلوی خورشید می‌گذرد، مشاهده‌پذیر هستند؛ چون نور خورشید این حلقه‌ها را درخشان می‌کند و ما از زمین می‌توانیم آن‌ها را ببینیم. این حلقه‌ها به نام‌های "حلقه‌ی توری"، "حلقه‌ی اصلی" و "هاله" نام‌گذاری شده‌اند.

برگرفته از : خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)

با کلیک بر روی تصویر، مطلبی دیگر مرتبط با موضوع، در دسترس شما خواهد بود.

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران از وقوع ماه‌گرفتگی در شبانگاه ۲۵ تیرماه خبر داد و گفت: این ماه‌گرفتگی تا بامداد چهارشنبه، ۲۶ تیرماه ادامه دارد و در طی آن ۶۷درصد سطح ماه را سایه‌ی زمین می‌پوشاند. مهندس مسعود عتیقی در گفت‌وگو با ایسنا افزود: پس از خورشیدگرفتِ کاملِ ۱۱ تیرماه سال ۱۳۹۸ که متأسفانه در ایران مشاهده‌پذیر نبود، ماه‌گرفتگی جزئی در شبانگاه بیست‌وپنجم همبن ماه رخ خواهد داد. وی با بیان این که این پدیده‌ی نجومی تا بامداد روز چهارشنبه، ۲۶ تیرماه ادامه خواهد داشت، افزود: آخرین ماه‌گرفتگی جزئی قابل‌مشاهده در ایران دوشنبه، ۱۶ مرداد ۱۳۹۶ رخ داد و گرفت جزئی بعدی روز شنبه، ۶ آبان ۱۴۰۲ خورشیدی به وقوع خواهد پیوست.

عتیقی با تأکید بر این که در هر دو ماه‌گرفتگی مقدار کمی از رویه‌ی ماه درون سایه‌ی زمین قرار می‌گیرد، خاطر نشان کرد: این در حالی است که در گرفت شبانگاه ۲۵ تیر بخش به‌مراتب بیش‌تری از ماه درون سایه‌ی زمین قرار می‌گیرد؛ به گونه‌ای که ۶۷درصد سطح ماه با سایه زمین پوشیده خواهد شد. به گفته‌ی مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران، این گرفت شبانگاه ۲۵ تیر متعلق به ساروس ۱۳۹ و بیست‌ویکمین گرفت از ۷۹ گرفت این ساروس است. وی اضافه کرد: گرفت پیش رو (۲۵ تیرماه) به‌صورت نیم‌سایه در ساعت ۲۳ و ۱۳ دقیقه و ۵۱ ثانیه شبانگاه سه‌شنبه ۲۵ تیر آغاز خواهد شد که البته برای چشم برهنه‌ی انسان امکان مشاهده‌ی آن وجود ندارد.

عتیقی با بیان این که در نجوم قدیم به این رویداد «خسوف غیر مرئی» (خسوف غیر قابل مشاهده) می‌گفتند، افزود: گرفت جزئی در ساعت ۳۱ دقیقه و ۴۳ ثانیه‌ی بامداد چهارشنبه ۲۶ تیر آغاز خواهد شد و زمان اوج این ماه‌گرفتگی در ساعت ۲ و ۴۴ ثانیه بامداد ۲۶ تیر خواهد بود. وی یادآور شد: پایان گرفت جزئی ساعت ۳ و ۲۹ دقیقه و ۳۹ ثانیه در تهران خواهد بود و ساعت ۴ و ۴۷ دقیقه و ۳۸ ثانیه ماه از نیم‌سایه‌ی زمین خارج می‌شود. عتیقی با بیان این که گرفت جزئی بامداد ۲۶ تیر ۱۳۹۸، حدود ۲ ساعت و ۵۸ دقیقه به درازا می‌انجامد، تأکید کرد: این مدت‌زمان پس از پایان گرفت نیم‌سایه‌ای محاسبه شده است.

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران، آمریکای جنوبی و قاره‌های آسیا، اروپا، آفریقا و استرالیا را از زنجیره‌ی مناطقی دبرشمرد که رصدگران بختِ مشاهده‌ی این ماه‌گرفتگی را خواهند داشت. عتیقی یادآور شد: رصدگران در سراسر کشور می‌توانند با چشم نامسلح و بدون هیچ‌گونه خطری، گرفتِ زیبای ماه را پس از نیمه‌شب ۲۵ تیر، در بامداد چهارشنبه ۱۳۹۸ مشاهده کنند. وی ماه‌گرفتگی بعدی امسال را از نوع نیم‌سایه‌ای دانست و گفت: با وجود این که این رخداد در آسمان شبانگاهی است، ولی از آن رو که چشم انسان برای مشاهده‌ی این نوع از گرفت ماه حساسیت کافی ندارد، امکان مشاهده‌ی این رویداد در ایران وجود ندارد.

برگرفته از : خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)

شنبه 22 تیر 1398 ساعت 11:07  
 نظرات