زمینلرزهی مهیب ۸.۲ ریشتری که اوایل این هفته مکزیک را به لرزه درآورد، خود به اندازهی کافی پدیدهای نادر به شمار میرفت؛ اما این زلزله اثر جانبیِ خارقالعاده ای نیز بر جای گذاشت، که طی آن نورهای اسرارآمیزی در آسمان پدیدار شدند.
به گزارش «بیگبنگ»، ویدئوهای متعددی در شبکهها و رسانههای اجتماعی دست به دست شده است. در این ویدئوها، نورهایی که باعث روشنایی آسمان شب مرکزیکوسیتی شدند، به روشنی دیده میشوند. این نورها حاصل آذرخش بر فراز ابرها یا نور ناشی از گذر هواپیماها نیستند. برداشت این است که نورهای دیدهشده در اثر خودِ زمینلرزه پدید آمدهاند. اگر بخواهیم دقیقتر توضیح بدهیم، نورها از یک نوع سنگ ویژه سرچشمه میگیرند. بر پایهی یکی از مقالههای بهچاپرسیده در سال ۲۰۱۴، این نورها میتوانند در اشکالی گوناگون پدیدار شوند، که از جملهی این اشکال، زبانههای آبی، گویهایی از نور یا نورهای سریعی که به آذرخش میمانند را میتوان برشمرد.
«لیلا ارتولاتی»، استاد مدعو زمینشناسی در دانشگاه «دیکینسن» در گفتگو با Gizmodo گفت: «این تجمع نیرو در برخی از انواع ویژهی سنگها میتواند جفت اتمهای اکسیژنِ دارای بار منفی را در زمین بشکند و این امکان را به آنها بدهد تا از راه شکافهای درون سنگها در قالب جریان الکتریکی به بخش رویینِ سنگها جریان یابند. اگر اتمهای کافی وجود داشته باشند، میتوانند بستههای اکسیژن را یونیزه کنند و پلاسما یا گاز باردار ایجاد کنند، که قابلیت انتشار نور دارد.»
اگرچه نورهای بهچشمآمده در آسمان مکزیکوسیتی، بسیار مورد توجه قرار گرفتند، اما خود زمینلرزه، نیرومندترین زمینلرزهای بود که در ۱۰۰ سال گذشته مکزیک را به لرزه درآورده و دومین فاجعهی زیستمحیطی در این هفته است که پس از توفان «ایرما» رخ میدهد. پسلرزههای این زمینلرزهی ۸.۲ ریشتری در فاصلهی ۹۶۶کیلومتری از کانونِ زمینلرزه احساس شد و شمار کشتهها نیز دارد افزایش مییابد.
«آلبرتو بریسنو»، شهروندی ۵۸ساله در «کودنسا» به «نیویورکتایمز» گفت: «ترسناکترین بخش داستان این است که اگر یک بزرگسال هستید و دوران بزرگسالیِ خود را در این شهر گذراندهاید، زمینلرزهی سال ۱۹۸۵ را بهروشنی به یاد دارید. این زلزله، شدت و قدرتِ همان زلزله را داشت، اما آنگونه که میبینم، ما از یک تراژدیِ بزرگ جان سالم به در بردهایم.»
ـ نورهای عجیب مورد بحث در این روزنوشت را میتوانید با کلیک روی تصویر بالای روزنوشت، در ویدئویی کوتاه ببینید.
برگرفته از : وبگاه علمی «بیگبنگ» برگردان : منصور نقیلو ویرایش : امیریاشار فیلا
|
|