صفحه شخصی امیر یاشار فیلا   
 
نام و نام خانوادگی: امیر یاشار فیلا
استان: اصفهان - شهرستان: اصفهان
رشته: کارشناسی نقشه برداری
شغل:  ویراستار، روزنامه‌نگار، کارشناس تولید محتوا و رسانه‌گر حوزه‌ی شهر، ساختمان، معماری و مهندسی
تاریخ عضویت:  1389/06/12
 روزنوشت ها    
 

 نقشه‌ی پراکندگی انرژی نوری در کهکشان راه شیری پیاده شد بخش نقشه برداری

9

برای دیدن نگاره در اندازه‌ای بزرگ‌تر، روی آن کلیک کنید.‌

برای نخستین بار، یک گروه متخصص از دانشمندان توانستند پراکندگی انرژی نوری در کهکشان راه شیری را نقشه‌برداری و محاسبه کنند. این آگاهی‌های تازه، به ما بینشی نوین درباره‌ی چه‌گونگی پدید آمدنِ کهکشان‌های مارپیچی‌شکل، همچون کهکشان راه شیری می‌دهند.

به گزارش وبگاه علمی «بیگ‌بنگ»، این پژوهش که با همکاری‌ پژوهشگران دانشگاه مرکزی «لنکشایر»، انجمن فیزیک هسته‌ای ماکس پلانک در آلمان و انجمن اخترشناسی در کشور رومانی انجام گرفت، نشان می‌دهد نور و فوتون‌های درخشان چه‌گونه زمینه‌ساز پدید آمدنِ فوتون‌های بسیار پرانرژی و پرتو‌های گاما می‌شوند. این، ایده‌ای نوین برای گسترش و پیشرفت محاسبه‌های رایانه‌ای است. این محاسبه‌ها، سرنوشت فوتون‌های کهکشان راه شیری را آشکار می‌کنند؛ فوتون‌هایی که همچون گرما از غبار موجود ستارگان بیرون می‌روند.

پیش‌تر نیز دانشمندان کوشیده بودند پراکندگی نوریِ کهکشان را از راه شمارش ستارگان در کهکشان راه شیری محاسبه کنند و بیابند. اما با عکس‌هایی که آژانس فضایی اروپا (عکس‌هایی که توسط دوربین‌های گرمایی و مادون قرمز ثبت شد) گرفته، نتوانستند این کار را انجام دهند و کار به شکست انجامید. پروفسور کیریستیا پوپسکو از دانشگاه مرکزی لنکشایر می‌گوید: «ما فقط پراکندگی انرژی نوری را در کهکشان راه شیری برآورد نمی‌کنیم؛ بلکه در طی این پژوهش، می‌توانیم غبارهای درخشان و پدیدآمده در کهکشان راه شیری را هم پیش‌بینی کنیم.» با جست‌وجوی فوتون‌های درخشان و پیش‌بینیِ این که چه‌گونه کهکشان راه شیری با کمک پرتو‌های فرابنفش و گرما دیده می‌شود، دانشمندان توانستند به یاریِ یک تصویر کامل از کهکشان راه شیری، پراکندگی نور و انرژی گرمایی را محاسبه کنند. این بررسی‌ها بسیار دشوارند، به گونه‌ای که سختیِ آن را تنها در طی انجام بررسی‌ها می‌توان دریافت.

مدل‌سازیِ این پراکندگی نور در کهکشان راه شیری دقیقاً مطابق همان تحقیقاتی است که پروفسور پوپسکو و دکتر ریچارد تافز از انجمن ماکس پلانک در گذشته انجام داده بودند. بررسی‌های آن‌ها بر روی کهکشان‌های دیگر بود؛ کهکشان‌هایی که می‌توان آن‌ها را از دیدِ بیرون نگاه کرد. دکتر تافز درباره‌ی این پژوهش می‌گوید: «نگاه کردن به کهکشان‌های دیگر از یک دید بیرونی کار بسیار آسان‌تری است، تا این که ما بخواهیم کهکشانی را که درونِ آن هستیم، مشاهده و بررسی کنیم.»

دانشمندان توانسته‌اند نشان دهند که چه‌گونه نور با تأثیراتی که کهکشانِ ما روی آن دارد، زمینه‌ساز پدید آمدنِ پرتو گامایی می‌شود که با پرتوهای کیهانی در تقابل است. آن‌ها واکنش‌های شیمیایی را در فضای میان‌ستاره‌ای گسترش می‌دهند تا ساختار ترکیب‌ها و مولکول‌هایی را که برای زندگی بشر نیاز است، تولید کنند. دکتر ریچارد تافز می‌افزاید: «کار و تلاش بر روی پرتوها و فعل‌و‌انفعالات آنان در کهکشان راه شیری می‌تواند منشأ پرتوهای کیهانی را آشکار کند.»

بودجه‌ی این تحقیقات را کشور انگلستان تأمین می‌کند؛ کشوری که در همه‌ی زمینه‌های علمی در رتبه‌ای بالا قرار دارد و برای این پژوهش‌ها دانشمندانی متخصص در علم لیزر و نور را گرد هم آورده است. پروفسور پوپسکو می‌گوید: « ما پیش از آغاز بررسی‌ها برنامه‌های محاسباتی، همچون مدل‌سازی کهکشان را به‌خوبی توسعه داده بودیم و این موضوع تنها با پشتیبانیِ علمی و فن‌آورانه‌ی کشور انگستان انجام می‌شد. بی حمایت‌های این کشور، انجام این پژوهش‌ها ممکن نبود.»

جزییات بیش‌تر درباره‌ی این پژوهش در Notices of the Royal Astronomical Society منتشر شده است.

برگرفته از : وبگاه علمی «بیگ‌بنگ»
برگردان : علیرضا شیخ‌سفلی
ویرایش : امیریاشار فیلا

چهارشنبه 25 مرداد 1396 ساعت 15:18  
 نظرات