فضاپیمای مسنجر (Messenger) ناسا سال ۱۳۸۳ به فضا فرستاده شد و پس از سه بار گردشِ مداری به گِرد سیارهی تیر در سال ۱۳۸۶، سال ۱۳۹۰ در مدار این سیاره قرار گرفت تا کوچکترین سیارهی منظومهی خورشیدی را از نزدیکتر تصویربرداری کند. امروز و پس از نزدیک به چهار سال، با کمک تصویرهای دقیق این فضاپیما، نقشهای واضحتر و دقیقتر از پیش از صخرهها و ناهمواریهای رویهی تیر آماده شده است.
مدارگرد مسنجر در نقاط بسیار پایین به گِرد تیر میگشت و بهخاطر مدار غیرعادی میبایست هر بار مدارش را افزایش میداد تا از برخورد با رویهی تیر جلوگیری کند. به همین دلیل، سوخت فضاپیما تنها برای یک افزایش مدار دیگر کافیست، که قرار است یکم بهمن رخ بدهد. پس از آن، فضاپیما تنها تا میانههای فروردین 1394 زنده است و سپس بر سطح تیر سقوط خواهد کرد.
یکی از یافتههای جالب مسنجر وجود بارشهای شهابی همانند زمین بر روی سیارهی تیر است. سیارهی تیر بهدلیل آن که اتمسفرش بسیار رقیق است، نمیتواند از ورود سنگهای سرگردان به محدودهی سیاره جلوگیری کند و به همین خاطر این بارشهای شهابی روی میدهند.
نقشهی تازهی تهیهشده از سیارهی تیر که پستیها و بلندیهای سیاره را با رنگهای غیرواقعی نشان میدهد
اکنون برای پاسداشتِ دستاوردهای این مأموریت، که دید تازهای از یکی از سیارههای سامانهی خورشیدی به ما داده است، مسابقهای همگانی برپا شده است، که در آن همهی زمینیان بخت این را دارند که نام پنج ناهمواریِ نویافتهی روی تیر را پیشنهاد کنند. دوستدارانِ شرکت در این مسابقه که زیر نظر IAU برگزار میشود، تا 25 ژانویهی 2015 فرصت دارند. نامها باید نام کسانی باشند که دستکم سه سال از درگذشتشان گذشته باشد و سهمی در هنر یا علوم انسانی داشتهاند. برای نمونه، نام هنرمندان، آهنگسازها و نویسندههایی که برای بیش از ۵۰ سال شناخته شدهاند.
با یک جستوجو در وب میتوان نامهای مرتبط را پیدا کرد. باید به این نکته هم دقت کرد که نامها بر جایی دیگر در منظومهی خورشیدی گذاشته نشده باشند. نتایج و نامهای نهایی اواخر فروردین آینده همزمان با پایان یافتن مأموریت مسنجر اعلام خواهند شد.
برای شرکت در این مسابقه کافیست سری به وبگاه IAU بزنید، یا یکراست به این نشانی بروید:
http://namecraters.carnegiescience.edu/برگرفته از : وبگاه ماهنامهی «نجوم»
www.nojum.irویرایش : امیریاشار فیلا