www.iiiWe.com » توانایی شگفتِ کبوترها در شناسایی بافت‌های سرطانی

 صفحه شخصی امیر یاشار فیلا   
 
نام و نام خانوادگی: امیر یاشار فیلا
استان: اصفهان - شهرستان: اصفهان
رشته: کارشناسی نقشه برداری
شغل:  ویراستار، روزنامه‌نگار، کارشناس تولید محتوا و رسانه‌گر حوزه‌ی شهر، ساختمان، معماری و مهندسی
تاریخ عضویت:  1389/06/12
 روزنوشت ها    
 

 توانایی شگفتِ کبوترها در شناسایی بافت‌های سرطانی بخش عمومی

5

به نوشته‌ی وبگاه نشریه‌ی «دیسکاور» (Discover)،‌ پژوهشگران دریافته‌اند که کبوترها می‌توانند با دقتی بیش از 99درصد، تفاوت میان بافت‌های سالم و بافت‌های سرطانی را در عکس‌های پرتونگاری (رادیولوژی) و اسلاید‌های میکروسکوپی تشخیص دهند.
پژوهشگران دانشگاه «کالیفرنیا دیویس» در سه آزمایش دریافتند که کبوترها از توانایی یادگیریِ تشخیص و شناسایی بافت‌های سالم و سرطانی در تصویرهای پرتونگاری (رادیولوژی) برخوردارند. به گفته‌ی دانشمندان، این توانایی به ساختار و ویژگی‌های دستگاه بینایی پرندگان بازمی‌گردد.
در نخستین دور آزمایش، 114 تصویر پرتونگاری از بافت سینه‌ی انسان با بزرگ‌نمایی‌های گوناگون به‌صورت رنگی یا سیاه‌وسپید در برابر دید کبوترها قرار داده شد. در کنار هر تصویر کلیدی آبی و زرد قرار داشت تا پرنده‌ها پس از تشخیص سالم یا سرطانی بودنِ بافت، به کلید نوک بزنند. چنانچه کبوترها تصویر را به‌درستی شناسایی می‌کردند،‌ به آن‌ها پاداش داده می‌شد و چنانچه گزینه‌ی نادرست را برمی‌گزیدند، تصویر دوباره برای آن‌ها به نمایش درمی‌آمد، تا زمانی که تصویر را به‌درستی تشخیص دهند. به گفته‌ی پژوهشگران، کبوترها با اندکی آموزش و تقویت مواد خوراکی انتخابی می‌توانند به‌خوبیِ انسان‌ها اسلاید‌های دیجیتالی‌شده و تصویرهای ماموگرافی را به دو گروهِ سرطانی و سالم دسته‌بندی کنند.


پس از پانزده روز آموزش، درصدِ دقتِ شناسایی این پرنده‌ها از 50درصد به 85درصد رسید. پس از آن، مجموعه‌ای تازه از تصویرها به کبوترها نشان داده شد، تا احتمالِ حفظ کردنِ تصویرها منتفی شود. با این همه، کبوترها بار دیگر توانستند تصویرها را با دقتِ 85 تا 87درصد به‌درستی دسته‌بندی کنند. دانشمندان دقت کلیِ تشخیص کبوترها را در مجموع آزمایش‌ها 99درصد برآورد کرده‌اند.
آزمایش سوم با چهار کبوتر دیگر که پیش‌تر شناسایی تصویرها را نیازموده بودند، انجام گرفت؛ و پس از گذشت 14 روز دقت تشخیص این کبوترها نیز از 50درصد به 85درصد رسید. در آزمایش پایانی نیز چهار کبوتر دیگر کوشیدند تا توده‌‌های سرطانی را در تصاویر ماموگرافی شناسایی کنند. اگرچه کبوترها توانستند توده‌های سرطانی را در تصویرهایی که پیش از آن دیده بودند، به‌درستی تشخیص دهند، دو کبوتر به دقتِ دسته‌بندیِ 80درصد و دو کبوتر به دقتِ تشخیص 60درصد دست یافتند. اما این پرنده‌ها توانایی تشخیص توده‌ها در تصویرهای تازه را نداشتند. دانشمندان می‌گویند این کار برای انسان‌ها نیز بسیار دشوار است. پیش از این، گروهی از پرتونگاران (رادیولوژیست‌ها) توانسته‌بودند تومورهای موجود در همین تصویرها را با دقتی 80درصدی تشخیص دهند.
یافته‌های این آزمایش‌ها نشان می‌دهند که در آینده می‌توان در کنار انسان‌ها از کبوترها برای ارزیابی تصویرهای پزشکی بهره جُست و درعین‌حال توانایی آن‌ها را برای ابداع تکنیک‌های نوین ارزیابی تصاویر به کار گرفت.

برگرفته از : discovermagazine.com
آماده‌سازی : امیریاشار فیلا

چهارشنبه 4 آذر 1394 ساعت 12:22  
 نظرات    
 
نرگس حسینی اصلی 21:57 چهارشنبه 4 آذر 1394
0
 نرگس حسینی اصلی
سپاس فراوان