من یک طراحم.پیشهی من را اندکی دریابید ...! ۱. پیشپرداخت
توقع نداشته باشید پیشطرح رایگان بگیرید!طراحی یک فرآیند جدی است و نخستین گام آن، بررسی و آنالیز پروژهی شماست که وقت قابلتوجهی میخواهد. هر گونه ایدهپردازی، پیشطرح و اتود پس از این گامِ آغازین زده میشود، که آن هم نیاز به زمان مشخصی دارد. بنابراین، از یک طراح توقع نداشته باشید بدون دریافت پیشپرداخت، دو مرحلهی زمانگیر از پروژهی شما را انجام دهد. اگر توقع دارید بررسی و آنالیز پروژه، ایدهپردازی و اتودها بهصورت تخصصی برای شما انجام بگیرد، پس طبعاً بابت زمانِ گذاشتهشده ارزش قائل باشید؛ حتا اگر اتودها را نپسندیده باشید. در ضمن، برای محک زدن و آزمودنِ تواناییهای یک طراح، نمونهکارها و رزومهی وی باید کافی باشد!
۲. جلسهی حضوری
شمایید که به طراح مراجعه میکنید، نه طراح به شما!طراحان حرفهای معمولاً هر هفته چندین درخواست مشاوره و جلسهی حضوری دارند و طبعاً برای بسیاری از پروژهها مشاورهی تخصصیِ پیش از قرارداد ضروری است. این مشاوره میتواند به شکل تلفنی، ایمیلی، ویدئوچت، شبکههای اجتماعی و ارتباطی و سرانجام در صورت نیاز، جلسههای حضوری ارائه گردد. تصمیمگیری در این باره که کدام شیوه برای آغاز مذاکرهها در مورد پروژه بهتر است، با طراح است. اگر تصمیم بر جلسهی حضوری شد، این وظیفهی سفارشدهنده است که به طراح مراجعه کند، مگر آن که خود طراح تصمیم دیگری بگیرد.
طبعاً اگر شما میخواهید موهایتان اصلاح شود یا یک دستهگلِ ویژه بخرید، این شمایید که به آرایشگاه یا گلفروشی مراجعه میکنید! از سویی، طراح نمیتواند پیوسته در رفتوآمد به شرکتها و سازمانها برای ارائهی مشاورهی رایگان برای پروژههایی باشد که معلوم نیست در نهایت قراردادشان بسته شود یا نه!
۳. رزومهسازی
هر پروژهای «طبعاً» میتواند رزومهی خوبی برای طراح باشد!همکاری با هر شرکت و سازمانی (کوچک یا بزرگ) برای طراح این ویژگی را دارد که میتواند تجربهی همکاری با آن شرکت را به رزومهی خود بیفزاید و طرحش را در نمونهکارهایش بگذارد. طبعاً هنگامی که طراحیِ مورد نظر رونمایی و از آن بهرهبرداری شود، کسانی آن طرح را پسندیده و دنبال طراحش میروند تا با او همکاری کنند. این موضوع بخشی از ماهیت پیشهی طراحی است و برای همهی سفارشهای طراح این روند رخ میدهد. بنابراین، از آن بهعنوان یک ویژگی یگانه و بیمانند در پروژهی خود یاد نکنید و به خاطر این مسأله درخواست تخفیف نکنید! از سویی، این ویژگی برای طراحانِ باسابقه اهمیتِ چندانی ندارد.
۴. سلیقهی شخصی
مسألهی دیزاین بسیار فراتر از خوشسلیقگی است.دیزاین حلِ مسأله است. رشتهراهکارهایی است که باید طراح به کار ببندد تا پیام شما (چه مرتبط با تبلیغ یک کسبوکار باشد، چه موضوعی فرهنگی داشته باشد) به بهترین و کارآمدترین شیوه انتقال یابد. خلاقیت و ایدهپردازی و رنگبندی و ترکیببندی و... همه باید در راستای هدفی باشند که مسألهی اصلی است. بنابراین، همهی راهکارها بر پایهی «اصول علمی» و تجربیاتِ پیشینِ طراح پیشنهاد میشوند و سلیقهی طراح آخرین نکتهای است که در طراحی مؤثر است. از همین رو، این توجیهها که این طرح مطابق با «سلیقه»ی من نیست یا شما خوش سلیقه نیستید، توجیههای منطقی و درستی نیستند.
۵. بازخورد شفاف و تکنیکال
این طرح «یه جوریه»، هیچ کمکی به حل مشکل شما نمیکند!همانگونه که گفته شد، راهکارهای دیزاین مبتنی بر اصول مشخصی هستند که بر پایهی تجربه و پژوهش به دست آمدهاند. اگر طرح یا طرحهای آغازینِ طراح را نپسندیدید یا گمان میکنید مناسب کار شما نیست، طبعاً حق دارید با طراح وارد تعامل شوید. اما تنها راهِ به نتیجه رسیدن، دادن بازخوردها و نظرهای دقیق و کاملاً مشخص است. تلاش کنید نخست مشکلاتِ جدیِ طرح را بهتفکیک بازگو کنید و سپس راهکار پیشنهادی خود را ارائه دهید. تا زمانی که مشکلاتی که طراح از زبان شما میشنود، شفاف و از نظر تکنیکال قابلبحث نباشند، طراح همچنان ممکن است سردرگم بماند. فیدبکهایی مانند این که طرح «خوشگل نیست»، یا «باحال نیست» یا «یه جوریه»، طراح را سردرگمتر میکند.
۶. کپیرایت
امضای طراح چیزی از طرح کم نمیکند!طبق عرف جهانی طراح حق دارد در گوشهای از طرح (از پوستر گرفته تا طرح وبسایت) امضای کوچکی از شخصیت حقیقی یا حقوقیِ خود به جا بگذارد. بسیاری از طراحان از همین راه به دیگران شناسانده میشوند و این موضوع معمولاً به سود طراح است. بنابراین، در چنانچه میخواهید آن امضا به هر دلیلی حذف شود، اولاً در همان آغاز پروژه این درخواست را مطرح کنید؛ و دوم این که اگر طراح بابت حذف آن، تعرفهای درخواست کرد یا حذف آن را در قبال یک تعامل مطرح کرد، جا نخورید! بر پایهی منطق، او از منافع خود می گذرد و میتواند توقع داشته باشد شما هم کمی از منافع خودتان بگذرید!
برگرفته از :
mantaraham.ir ویرایش و آمادهسازی برای بازنشر :
امیریاشار فیلا گفتنیست، تا لحظهی آمادهسازی و بازنشر این محتوا، ۴۲۲۲ پشتیبان امضاهایشان را پای جنبش یا کمپین «من طراحم» گذاشته و از آن حمایت کرده بودند. در ضمن، دستاندرکاران و طراحانِ این کمپین در پایین وبگاهشان افزودهاند: «این وبسایت تنها بخشی از دغدغههای جامعهی طراحان ایران را مطرح کرده است؛ از جمله طراحان گرافیک، طراحان وب، طراحان دکوراسیون، طراحان صنعتی، معماران و همهی کسانی که حرفهی آنها دیزاین است. همچنین، هر گونه شباهتِ عمدی با مدیران شرکتها و سازمانها تکذیب میشود!»