صفحه شخصی امیر یاشار فیلا   
 
نام و نام خانوادگی: امیر یاشار فیلا
استان: اصفهان - شهرستان: اصفهان
رشته: کارشناسی نقشه برداری
شغل:  ویراستار، روزنامه‌نگار، کارشناس تولید محتوا و رسانه‌گر حوزه‌ی شهر، ساختمان، معماری و مهندسی
تاریخ عضویت:  1389/06/12
 روزنوشت ها    
 

 رویای زرین سال : پاییز بخش عمومی

6
برای دریافت فایلها باید از نرم افزار های ویژه دانلود استفاده نمایید. (برای اطلاعات بیشتر اینجا کلیک کنید)

شنبه 4 مهر 1394 ساعت 11:41  
 نظرات    
 
امیر یاشار فیلا 19:59 شنبه 4 مهر 1394
2
 امیر یاشار فیلا


دوره‌های آموزشی ماه‌نامه‌ی «نجوم» در ترم پاییز

Nojum mehr 1394
ماه‌نامه‌ی «نجوم» از هژدهم و نوزدهم مهرماه دوره‌های «آموزش نجوم مقدماتی»،
«آموزش عکاسی نجومی با دوربین‌های DSLR» و «آموزش اخترفیزیک» را آغاز خواهد کرد.

 آگاهی‌های بیش‌تر


گروه رسانه‌ای دیرین 21:12 شنبه 4 مهر 1394
1
 گروه رسانه‌ای دیرین


Taqvime-Tan
برگرفته از :
www.cell.com
امیر یاشار فیلا 03:04 یکشنبه 5 مهر 1394
2
 امیر یاشار فیلا


خبر فوری :
ناسا خبر داد دوشنبه نشستِ خبریِ فوری برگزار خواهد کرد
و «پاسخ یکی از رازهای بزرگ» را که همیشه درباره‌ی مریخ مطرح بوده، اعلام خواهد کرد

Nasa
ناسا اعلام کرده است که به یافته‌ی علمی بزرگی درباره‌ی مریخ دست یافته و قرار است روز دوشنبه نشست خبری فوری برگزار کند. همین خبر باعث شده تا رسانه‌ها به گمانه‌زنی در این باره بپردازند و احتمال یافته شدنِ آب یا زیست در سیاره‌ی سرخ را مطرح کنند.

بر پایه‌ی دعوتی که برای یک نشست فوری خبری انجام پذیرفته، قرار است پژوهشگران و دانشمندان در واشنگتن گرد هم آیند تا مقام‌های ناسا آن ‌گونه که گفته‌اند، «پاسخ یک راز بزرگ» را که همیشه درباره‌ی مریخ وجود داشته، اعلام کنند.

به گزارش خبرآنلاین و بر پایه‌ی اعلام توییتر ناسا، این نشست خبری قرار است ساعت 19 روز دوشنبه (ششم مهر) به وقت تهران، به‌صورت زنده از وبگاه ناسا پخش شود.

برخی رسانه‌ها گفته‌اند شاید مقام‌ها و دانشمندان ناسا قرار است درباره‌ی یافته شدنِ زیست در مریخ سخن بگویند و گروهی هم از یافته شدنِ احتمالی آب در این سیاره سخن به میان آورده‌اند. همچنین، گفته می‌شود ممکن است مریخ‌نورد «کنجکاوی» زیستِ میکروبی در مریخ کشف کرده باشد، یا شاید با حل یک معمای پیچیده، ناسا از وجود آب در مریخ خبر دهد.

یکی از کسانی که در این نشست خبری حضور خواهد داشت، «لوژندرا اوژا» (Lujendra Ojha) یکی از استادان بنیاد فن‌آوری جورجیاست که نگره‌ی وجود آب شور در مریخ در فصل‌های گرم را مطرح کرده است. پیش از این، عکس‌هایی از مریخ به زمین رسیده بود که در آن‌ها به‌روشنی دیده می‌شد که رگه‌های تیره‌ی روی یک سراشیبی در مریخ چه‌گونه با گذر فصل‌ها تغییر می‌کنند. این رگه‌ها با نام «رگه‌های بازرخدادگر شیب‌ها» (recurrent slope linea) در ماه‌های گرم‌تر تا پایین شیب‌ها هم کشیده می‌شوند، اما در فصل‌های سردتر ناپدید می‌شوند. یکی از احتمال‌ها و گمانه‌ها درباره‌ی محتوای نشست خبریِ پیش‌گفته مطرح است، تأیید اثباتِ نگره‌ی «recurrent slope linea» از سوی دانشمندان ناسا است. گفتنی‌ست، اثبات وجود آب در بهرام، می‌تواند به معنای وجود احتمالی زندگی در این سیاره‌ باشد.

 

ویرایش : امیریاشار فیلا 
منبع اصلی : nasawatch.com


امیر یاشار فیلا 14:31 یکشنبه 5 مهر 1394
2
 امیر یاشار فیلا


1
2
3


برگرفته از : وبگاه کانون نگارش و ترجمه (کانوت) 
ویرایش و آماده‌سازی نوشتار : امیریاشار فیلا
امیر یاشار فیلا 19:52 یکشنبه 5 مهر 1394
1
 امیر یاشار فیلا


گاه‌شمار رویدادهای نجومی پاییز و زمستان امسال

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر، با برشمردنِ رویدادهای نجومی پاییز و زمستان سال ۹۴، گاه‌شماری از این رویدادها به دست داده است. بر پایه‌ی این گاه‌شمار، در شش ماه دوم سال، ماه‌گرفتگی، چند بارش شهابی، مقارنه و خورشیدگرفتگی در پیش خواهیم داشت ... 

دنباله‌ی نوشتار


امیر یاشار فیلا 20:28 یکشنبه 5 مهر 1394
1
 امیر یاشار فیلا


آنچه باید درباره‌ی ماه‌گرفتگی بامداد ششم مهر بدانیم

ماه‌گرفتگی همواره در میانه‌ی ماه قمری روی می‌دهد؛ یعنی هنگامی که گِرده‌ی ماه کامل است. از آن رو که ماه در این حالت تقریباً با خورشید و زمین در یک راستا قرار می‌گیرد، شرایطی پیش می‌آید که ماه از دید زمینیان در آسمان در برابر خورشید قرار می‌گیرد و بنابراین می‌تواند از سایه‌ی زمین در فضا گذر کند. از کتاب علوم دوران راهنمایی به یاد دارید که مدار ماه به دور زمین بیضی‌شکل است. به همین دلیل، ماه در مدارش گاهی به زمین نزدیک‌تر و گاهی از زمین دورتر می‌شود؛ به گونه‌ای که در نزدیک‌ترین وضع به زمین، حدود 355هزار کیلومتر و در دورترین حالت، حدود 406هزار کیلومتر از زمین فاصله خواهد داشت. ماه در ساعت 05:16 بامداد فردا در نزدیک‌ترین فاصله‌ی مداری از زمین به میزان 356877 کیلومتر قرار خواهد گرفت.
هنگامی که «ماه کامل» در وضعیتی باشد که هم‌زمان از نظر مداری در نزدیک‌ترین فاصله از زمین قرار بگیرد، آن را با نام پرطمطراق «اَبَرماه» یا Super moon می‌خوانند. این موضوع را نباید با بزرگ به چشم آمدنِ گرده‌ی ماه در هنگام دمیدن (طلوع) و فرونشستن (غروب) اشتباه گرفت؛ زیرا دلیل بزرگ دیده شدنِ ماه به هنگام دمیدن و فرونشستن چیز جز یک خطای دید ناشی از سنجش اندازه‌ی گرده‌ی ماه با عوارض موجود در افق، همچون کوه‌ها، ساختمان‌ها و درختان نیست. موضوع دیگر که باید به آن توجه داشت، این است که ماه، درست در ساعت 06:20 فردا در وضعیت ماه کامل قرار می‌گیرد. مجموعه‌ی این شرایط رخدادی نیست که همیشه هم‌زمان و با هم رخ بدهد. این، چیزی است که ماه‌گرفتگی ششم مهر امسال را بسیار متمایز و برجسته می‌کند.


ماه گرفتگی ششم مهر

متن کامل این نوشتار (به قلم کاظم کوکرم) را در وبگاه ماه‌نامه‌ی «نجوم» بخوانید


امیر یاشار فیلا 03:10 سه شنبه 7 مهر 1394
0
 امیر یاشار فیلا

با کلیک کردن بر روی لینک‌های زیر، شماری از تصویرهایی را که از اَبَرماه‌گرفتگی بامداد ششم مهر گرفته شده‌اند،
می‌توان دید :
ـ bigbangpage.com
ـ www.isna.ir
ـ khabaronline.ir
ـ www.irna.ir
ـ www.imna.ir
ـ www.598.ir
ـ www.entekhab.ir

 ec2

ec3
ec4

امیر یاشار فیلا 23:52 چهارشنبه 8 مهر 1394
0
 امیر یاشار فیلا


به یاد آن نبرد هشت‌ساله‌ی نابرابر ...

آغاز مهر با مناسبتی ویژه مقارن است: هفته‌ی دفاع مقدس. سی‌وپنج سال از روزی که ارتش عراق با حمله به ایران، جنگی هشت‌ساله را آغاز کرد، می‌گذرد؛ اما پس از این همه سال، داستان‌ها و روایت‌های رشادت و مقاومتِ مردمان این سرزمین در این جنگِ نابرابر هنوز نامکرر است. در بخش مستندِ این شماره از ماه‌نامه‌ی «داستان همشهری»، مجموعه‌عکس‌ها و متن‌های سعید صادقی، عکاس پرسابقه‌ی جنگ، درهای تازه‌ای را به روی گنجینه‌ی ارزشمند روایت‌های تصویریِ جنگِ هشت‌ساله‌ی میهن‌مان می‌گشاید.

سعید صادقی، از مشهورترین عکاسان جنگ است؛ کسی که [همچون زنده‌یاد بهمن جلالی] از همان روز اول خودش را همراه دوربینش به خرمشهر رساند تا راوی تصویریِ جنگ باشد و این رسالت را تا روز آخر جنگ پی گرفت. شش سال پیش صادقی پس از گذشتِ نزدیک به سه دهه از آغاز جنگ، جست‌وجویی را برای یافتن شماری از سوژه‌های عکس‌هایش آغاز کرد:

از میان عکس‌های قدیمی چندتایی را جدا کرد و با پرس‌و‌جو و کمک گرفتن از فضای مجازی، تا کنون توانسته بیست‌ودو تن از آن‌ها را پیدا کند. او برای پیدا کردن این آدم‌ها انرژی بسیاری صرف کرده و از شش ماه تا چهار سال زمان گذاشته. برای این‌که مطمئن شود به صاحب واقعی عکس رسیده، بارها و بارها مسیرهای طولانی را رفته و برگشته، شک کرده و آن‌قدر پرس‌وجو کرده تا سرانجام قاب عکس قدیمی امانتی را به دست صاحب اصلی‌اش رسانده و او و عکسش را در قاب دیگری ثبت کرده.

جوان‌های عکس‌ها اکنون دیگر پیر شده‌اند؛ برخی کم‌تر و شماری بیش‌تر. نگاه کردن به آدم‌هایی که با عکس‌های سه دهه‌ی گذشته‌شان دوباره در یک قاب جا گرفته‌اند، دیگر تنها ثبتِ یک لحظه نیست؛ یک عمر در این قاب‌ها جاودانه شده است.

از میان این قاب‌های جاودانه‌ای که در شماره‌ی پنجاه‌ونهم «همشهری داستان» به چاپ رسیده‌اند، با هم یکی از قاب‌ها و روایتِ سعید صادقی درباره‌ی آن را می‌بینیم و می‌خوانیم:

Qorbanie jang 

«تنها کسی است که در این ماشین زنده مانده. این‌جا ده دقیقه بعد از بمباران شیمیایی حلبچه است. از کردهای عراق بود. پرسیدم چرا خودت را به من نشان ندادی؟ گفت زن‌دایی‌ام گفته بود اگر ایرانی‌ها ببینندت، تو را می‌کشند. خودم را زدم به مردن، تا شما از این‌جا رفتید. در یک روز چهل‌وپنج نفر از اعضای خانواده‌اش را از دست داده بود؛ تمام این‌هایی که در عکس هستند. رنگیِ این عکس را هم دارم. خواهرش، جلوی ماشین غرق در خون روی زمین افتاده. عکس را که نشانش دادم، فقط گریه می‌کرد. نمی‌دانستم با او چه‌کار کنم تا آرام شود. زبانش را هم نمی‌فهمیدم. نگاه می‌کرد به عکس، و مرده‌ها را نشان می‌داد و می‌گفت: پدر، خواهر، برادر، مادر...»

 

برگرفته از : dastanmag.com
گزینش و ویرایش: امیریاشار فیلا
بازنشرشده در : معرفی ویژه‌نامه‌ی پاییزی ماه‌نامه‌ی «داستان همشهری»


امیر یاشار فیلا 00:27 سه شنبه 14 مهر 1394
0
 امیر یاشار فیلا


شـعار امسـالِ هفته‌ی جهانی فـضا : اکتشـاف

در سال 1999، مجمع عمومی سازمان ملل متحد، 4 تا 10 اکتبر هر سال را «هفته‌ی جهانی فضا» نام گذاشت. در این هفته، کسانی در سراسر جهان با هدف ترویج فن‌آوری‌ها و یافته‌ها فضایی، به گسترش این دانش در میان مردم می‌پردازند. در ایران گروه هماهنگی هفته‌ی فضای ایران، زیر نظر مجمع هفته‌ی جهانی فضا (WSWA) با همکاری ماه‌نامه‌ی «نجوم»، به‌عنوان پایگاه هماهنگی برنامه، به سازمان‌دهی برنامه‌های این هفته (12 تا 18 مهر) در ایران می‌پردازد ...

آگاهی‌های بیش‌تر در این زمینه


WSWA
امیر یاشار فیلا 03:00 سه شنبه 14 مهر 1394
0
 امیر یاشار فیلا


فتح‌الله بی‌نیاز ، نویسنده و منتقد ادبی درگذشت

biniaz
فتح‌الله بی‌نیاز، منتقد ادبی و نویسنده‌ی پیشکسوت روز یک‌شنبه، 12 مهرماه چشم از جهان فروبست. علت درگذشت زنده‌یاد بی‌نیاز، ایست قلبی عنوان شده است. او زاده‌ی 1327 در مسجدسلیمان و دانش‌آموخته‌ی رشته‌ی مهندسی برق از دانشگاه صنعتی شریف بود.

از زنده‌یاد مهندس بی‌نیاز ۱۵ رمان و 7 مجموعه‌ی داستان کوتاه و 8 کتاب در حوزه‌ی نقد و نظریه‌های ادبی ‏منتشر شده است. «مکانی به وسعت هیچ» (رمان)، «حلقه‌ی نفوذناپذیر گرگ‌های خاکستری» (رمان)، «می‌روم که بمیرم» (مجموعه‌ی داستان)، «ستیزه‌جوی دلتنگ» (رمان)، «گل‌سرخ، ای تناقض ناب» (داستان بلند)، «نوعی خصومت» (مجموعه‌ی داستان)، «بعد از مرگ هنوز می‌میرم» (رمان) و... از آثار وی هستند.

اطلاعیه‌ی خانواده‌ی سوگوار زنده‌یاد فتح‌الله بی‌نیاز

«امیدواری زنده‌یاد بی‌نیاز به ادبیات معاصر» / «نویسنده هرگز نمی‌میرد»


امیر یاشار فیلا 12:26 آدینه 17 مهر 1394
0
 امیر یاشار فیلا


به بهانه‌ی هشتادوهشتمین مهرماهی که از زاده شدنِ زنده‌یاد سهراب سپهری می‌گذرد،
«صدای پای آب» را دانلود کنید


Sepehri
پانزدهم مهرماه، زادروز سهراب سپهری، شاعر، نویسنده و نقاش پرآوازه‌ی ایرانی است. وی از مهم‌ترین شاعران معاصر ایران به شمار می‌رود و شعرهایش به زبان‌های بسیاری همچون انگلیسی، فرانسوی، اسپانیایی و ایتالیایی برگردانده شده‌اند.
به همین بهانه می توانید آلبوم ویژه «صدای پای آب» را از لینک زیر آنلاین بشنوید و چنانچه تمایل دارید، قانونی دانلود کنید:

beeptunes.com/SohrabSepehri


امیر یاشار فیلا 12:33 چهارشنبه 29 مهر 1394
0
 امیر یاشار فیلا


بامداد پنج‌شنبه (سی‌اُم مهر) تماشای بارش شهابی جباری را از دست ندهید

بامداد پنج‌شنبه، ۳۰ مهرماه، بارش شهابی جباری، بازمانده‌ی دنباله‌دار «هالی» با میانگین ۲۰ شهاب در ساعت، رخ خواهد نمود. حامد الطافی، کارشناس اخترشناسی، در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر گفت: در شب‌های عادی به‌طور متوسط در هر ساعت می توانیم  ۴ یا ۵ شهاب را در آسمان ببینیم؛ این در صورتی‌ست که از شهر دور باشیم و آسمان صاف باشد ...

دنباله‌ی خبر و آگاهی‌های بیش‌تر

jabbar
امیر یاشار فیلا 13:35 یکشنبه 3 آبان 1394
0
 امیر یاشار فیلا


گشت رصدی پاییزی ماه‌نامه‌ی «نجوم» بیست‌ویکم و بیست‌ودوم آبان برگزار می‌شود

varkian1
یکی دیگر از گشت‌های رصدیِ ماه‌نامه‌ی «نجوم» در پاییز امسال، در پایگاه علوم و ستاره‌شناسی ورکیان 21 و 22 آبان ۱۳۹۴ در خانه‌ی نجوم ورکیان برگزار می‌شود. در این گشت رصدی می‌توانید با راه‌نمایی کارشناسان مجله‌ی «نجوم» نظاره‌گر زیبایی‌های آسمان شب باشید.

اگر تلسکوپ دارید، اما در چه‌گونگی کار با تلسکوپ مهارت چندانی ندارید، یا مایل‌اید در یک شب پرستاره زیر نظر کارشناسان ماه‌نامه‌ی «نجوم»، جذاب‌ترین و زیباترین اجرام آسمان شب‌های پاییز را رصد کنید، این برنامه‌ی آموزشی را از دست ندهید. آموزش کار با تلسکوپ، نقشه‌خوانی و عکاسی از مهم‌ترین برنامه‌های‌ شب رصدیِ ماه‌نامه‌ی «نجوم» در ورکیان خواهند بود.

ورکیان روستایی در پنج‌کیلومتریِ شهر دامغان، در استان سمنان است که مدتی‌ست با گشایش پایگاه علوم و ستاره‌شناسی ورکیان، باشگاهی برای دوست‌دارانِ اخترشناسی و آسمان شب در استان سمنان شده است. 

varkian2varkian3
این مرکز 24 تیر 1389 به همت دکتر مرتضا ابراهیمی ورکیانی (فوق‌تخصص قلب و عروق) و با پشتوانه‌ی علمی انجمن علوم و ستاره‌شناسی استان سمنان (انجمن نجوم دامغان) با هدف ترویج علن و ایجاد پایگاهی غیرانتفاعی برای دوست‌داران دانش اخترشناسی راه‌اندازی شد. امکانات رفاهی درخور به همراه آسمان به‌نسبت تاریک با حد قدر حدود 5.5 در نزدیکی دژی تاریخی، فضایی مناسب را برای عکاسی و رصد اجرام آسمانی در این منطقه فراهم کرده است.

گفتنی‌ست، شرکت‌کنندگان صبح آدینه و پس از پایان گشت رصدی، از بنای مسجد تاریخانه‌ی دامغان و
چشمه‌علی که از مهم‌ترین اماکن گردشگری شهر دامغان‌اند، دیدار خواهند کرد.

آگاهی‌های بیش‌تر


امیر یاشار فیلا 02:33 چهارشنبه 6 آبان 1394
0
 امیر یاشار فیلا


پدیده‌ای دیریاب : دیدنِ هم‌زمانِ ناهید، برجیس و بهرام در آسمان

دوست‌دارانِ اخترشناسی و آسمان شب تا اوایل هفته‌ی آینده می‌توانند ناهید (ونوس یا زهره)، برجیس (ژوپیتر یا مشتری) و بهرام (مریخ یا مارس) را در پدیده‌ای دیریاب هم‌زمان با هم ببینند. به‌ترین زمان رصد و تماشای این سه سیاره‌ی سامانه‌ی خورشیدی، پیش از دمیدنِ آفتاب است.
به گزارش گروه اخبار علمی ایرنا از بی‌بی‌سی، پیوستگی سیاره‌ای پدیده‌ای است که در آن، سیاره‌ها به دلیل زمان چرخش‌شان در مدارشان به گرد خورشید، در راستایی قرار می‌گیرند که چندین روز با یکدیگر رویت‌پذیر می‌شوند. از همین رو، رویتِ هم‌زمانِ سه سیاره‌ی ناهید، برجیس و بهرام تا پایانِ این هفته امکان‌پذیر است.

متن کامل خبر و آگاهی‌های بیش‌تر

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTJsT3gPKLqTMBnUdrPDGV1vnNyTG8psBEhgj5hmFBTgaP4bEPB
امیر یاشار فیلا 14:12 پنجشنبه 7 آبان 1394
0
 امیر یاشار فیلا


در روز جهانی کورش بزرگ،
آهنگ «ایران‌نامه» از گروه ورشان را بشنوید، ببینید و دریافت کنید

Kourosh-e-Bozorg
قطعه‌ی «ایران‌نامه» از تصنیف‌های کنسرت اخیرِ گروه موسیقی «ورشان» در مقام «کوروش بزرگ» است، که به پاس هفتم آبان‌ماه، روز جهانی گرامی‌داشت «کوروش هخامنشی»، این بزرگ‌مرد انسانیت و آزادگی، آماده و تنظیم شده است؛ و از سوی این گروه موسیقی به همه‌ی ایرانیانِ آزاداندیش و آزاده، پیشکش می‌شود، باشد که ببینیم و بیندیشیم.

گروه موسیقی وَرَشان در سال ۱۳۷۸ با هدف حفظ و اشاعه‌ی تاریخ، فرهنگ، ادبیات و موسیقی ایران، در مازندران شکل گرفت و تا کنون کنسرت‌های پرشماری برگزار کرده است. کنسرت‌های «ایران‌نامه» که در ستایش بزرگ‌مردان تاریخ و فرهنگ ایرانی همچون کوروش بزرگ، داریوش بزرگ، و فردوسی فرزانه تنظیم و اجرا شده‌اند، از این ساخته‌ها هستند. از دیگر کارهای این گروه، انتشار آلبوم‌های موسیقی سنتی ایرانی به نام‌های «دیف رخش»، «قُمریانِ امید»، «یادِ یار»، «شورِ آزادی»، «ایران‌نامه ـ۱»، «ایران‌نامه ـ ۲» و «ایران‌ناه ـ ۳» هستند.

مهرداد عالمی (نوازنده‌ی سنتور و سرپرست گروه ورشان)، پرویز سیاه‌دشتی (خواننده)، گلمهر عالمی (هم‌خوان)، بهمن ساداتی (گوینده)، سیاوش دانش (نوازنده‌ی تنبک)، احسان شریعتی (نوازنده‌ی تار)، آرش موسوی (نوازنده‌ی تار)، حامد ایمانی (نوازنده‌ی کمانچه)، امیر خواستار (نوازنده‌ی نی) و پویا ایمانی (نوازنده‌ی بربت) اعضای گروه موسیقی ورشان هستند.

دوست‌داران می‌توانند برای به دست آوردنِ آگاهی‌های بیش‌تر درباره‌ی گروه موسیقی «ورشان» و یا دریافت نسخه‌ی کامل این کنسرت به نشانی اینترنتی facebook.com/varashaanسر بزنند.

فایل دیداریِ «ایران‌نامه» که آن را وبگاه «موسیقی ایرانیان» با اجازه‌ی صاحب‌اثر منتشر کرده، از لینک زیر در دست‌رس است؛ دریافت بفرمایید:

دریافت فایل دیداریِ «ایران‌نامه»


امیر یاشار فیلا 12:27 آدینه 8 آبان 1394
0
 امیر یاشار فیلا

امروز، آدینه، هشتمین روز از هشتمین ماه سال است
و دقیقاً هشت سال از پر کشیدنِ قیصر شعر معاصر ایران می‌گذرد.
یادش زنده است و گرامی ...

Gheysar

پیشنهاد می‌کنم امروز یک بار دیگر این روزنوشت و پیوست‌هایش را ببینید و بخوانید و بشنوید:
ـ «بیا عاشقی را رعایت کنیم ...» ؛ یادی از قیصر امین‌پور


ساعت 21 (نُه شب) امشب هم شبکه‌ی مستند سیما، فیلم مستندی درباره‌ی زنده‌یاد قیصر امین‌پور پخش خواهد کرد. اگر دوست داشتید، ببینید.


امیر یاشار فیلا 22:28 دوشنبه 11 آبان 1394
0
 امیر یاشار فیلا


به یاد پایه‌گذار برنامه‌ی «گل‌ها»
حقوق‌دانی که به خاطر موسیقی همه‌چیز را رها کرد


بیست‌وسه سال مردم به عشق شنیدن این برنامه پیچ رادیو را باز می‌کردند. یک روز آوای بنان، یک روز آوای ایرج، گاهی هم گلپایگانی و شجریان. «گل‌های‌ جاویدان» آوای آشنای سال‌های ۳۵ تا ۵۷ بود؛ برنامه‌ای که همراه با مردم زمانه‌اش و انقلابی که در راه بود، از رادیوی ملی ایران پخش می‌شد.
برنامه‌ی «گل‌های جاویدان» یادگار مرد حقوق‌دانی است که روزی تصمیم گرفت به خاطر موسیقی همه‌چیز را رها کند و فقط در اندیشه‌ی جاویدان کردنِ گل‌هایش باشد.
۱۱ آبان‌ماه سالروز درگذشت زنده‌یاد داوود پیرنیا، بنیادگذار برنامه‌ی «گل‌های جاویدان» است؛ برنامه‌ای که زمینه‌ساز دگرگونی و رشد موسیقی ایران شد و حتا به ادبیات کلاسیک پارسی هم جانی تازه بخشید...

متن کامل این یادنوشته را در وبگاه «موسیقی ایرانیان» بخوانید.

Pirnia
امیر یاشار فیلا 22:44 دوشنبه 11 آبان 1394
0
 امیر یاشار فیلا


بیست‌وشش سال از درگذشت زنده‌یاد استاد مرتضا حنانه گذشت ...

کیست که او را نشناسد!؟ هر ایرانی از او و آثارش دست‌کم موسیقی متن و تیتراژ «هزاردستان» را در یاد و ذهن دارد: مرتضا خان حنانه، آهنگ‌ساز نام‌دار ایرانی، که بزرگ‌ترین دغدغه و مشغله‌ی ذهنی‌اش چندصدایی کردنِ موسیقی ایران بود. در سال‌های عمر حرفه‌ای‌اش روز و شب در این اندیشه بود که برای آهنگ‌سازی در موسیقی ایران، باید آن را چندصدایی کرد. کوشش‌های استاد حنانه در ۶۶ سال عمرش، او را به ابتکار هارمونی جفت رسانید که سال‌ها برای آن زحمت کشید و خودش آن را به کار بست؛ ولی هارمونی جفت مورد موافقت همه‌ی موسیقی‌دانان قرار نگرفت.
این هنرمند چیره‌دست در واپسین روزهای مهرماه سال ۶٨ دیده از جهان فروبست و اکنون ٢۶ سال پس از درگذشتش، وبگاه «موسیقی ایرانیان» با فرزندش، «امیرعلی حنانه» گفت‌وگویی درباره‌ی او انجام داده، که در این‌جا پیش روی دوست‌داران است.

Ostaad Hannaane
امیر یاشار فیلا 15:40 چهارشنبه 13 آبان 1394
0
 امیر یاشار فیلا

نگاهی به رویدادهای سیزدهم آبان / چهارم نوامبر در سال‌های گذشته :

■ چهارم نوامبر 1861 میلادی دانشگاه واشنگتن در سیاتل بنیاد نهاده شد.

■ چهارم نوامبر 2011 میلادی نورمن فاستر رمزی (Norman Foster Ramsey)، فیزیک‌دان آمریکایی و برنده‌ی جایزه‌ی نوبل فیزیک سال 1989 در نودوشش‌سالگی درگذشت.
امیر یاشار فیلا 15:43 پنجشنبه 14 آبان 1394
0
 امیر یاشار فیلا


Negahi-be-Tarikh-14-Aban

■ پنجم نوامبر 1885 میلادی، ویل دورانت (Will Durant)، فیلسوف، مورخ، نویسنده و سخنور آمریکایی چشم به جهان گشود. او هفتم نوامبر 1981، دو روز پس از نودوششمین زادروزش درگذشت.

■ پنجم نوامبر 2007 میلادی، گوگل سیستم عامل آندروید را رونمایی کرد.

■ پنجم نوامبر 2013 میلادی، کشور هند نخستین فضاپیمای میان‌سیاره‌ایِ خود را که یک مریخ‌گرد بود، به سوی این سیاره پرتاب کرد.

■ چهاردهم آبان 1309 خورشیدی، فریدون ناصری، رهبر ارکستر ایرانی و مدیر هنریِ ارکستر سمفونیک تهران در تهران دیده به جهان گشود.

■ پنجم نوامبر 1879 میلادی، جیمز کلرک ماکسول (James Clerk Maxwell)، فیزیک‌دان بریتانیایی درگذشت.

■ پنجم نوامبر 1854 میلادی، پل ساباتیه (Paul Sabatier)، شیمی‌دان فرانسوی و برنده‌ی جایزه‌ی نوبل شیمی سال 1912
دیده به جهان گشود.

■ پنجم نوامبر 1944 میلادی، آلکسیس کارل (Alexis Carrel)، زیست‌شناس فرانسوی و برنده‌ی جایزه‌ی نوبل فیزیولوژی و پزشکی سال 1912 درگذشت.

■ پنجم نوامبر 1997 میلادی، آیزایا برلین (Isaiah Berlin)، فیلسوف، اندیشه‌نگار و نظریه‌پرداز بریتانیایی درگذشت.

■ پنجم نوامبر 1959 میلادی، برایان آدامز (Bryan Adams)، عکاس، ترانه‌سرا، گیتاریست و خواننده‌ی راک انگلیسی زاده شد.

■ پنجم نوامبر 1989 میلادی، ولادیمیر هوروویتس (Vladimir Horowitz)، پیانیست اوکراینی ـ آمریکایی و از برترین نوازندگان پیانو در سده‌ی بیستم، چشم از جهان فروبست.

■ پنجم نوامبر 1913 میلادی، ویوین لی (Vivien Leigh)، بازیگر انگلیسی چشم به جهان گشود. او دو بار به خاطر بازی در فیلم‌های بربادرفته در نقش «اسکارلت اهارا» و اتوبوسی به نام هوس در نقش «بلانش دوبوا» برنده‌ی جایزه‌ی اسکار به‌ترین بازیگر نقش اول زن شد.

■ پنجم نوامبر 1963 میلادی، زادروز ژان-پی‌یر پاپن (Jean-Pierre Papin)، فوتبالیست فرانسوی است.

 

برگرفته از : دانش‌نامه‌ی «ویکی‌پدیا»


امیر یاشار فیلا 15:40 آدینه 15 آبان 1394
0
 امیر یاشار فیلا


Negahi-be-Tarikh-15-Aban
■ ششم نوامبر روز جهانی جلوگیری از آسیب دیدنِ محیط زیست در جنگ‌ها و درگیری‌های مسلحانه است.
(گزارشی در همین زمینه)

■ ششم نوامبر در کشور تاجیکستان، روز قانون اساسی است.

■ پانزدهم آبان 1298 خورشیدی، زنده‌یاد استاد علی تجویدی، آهنگ‌ساز ایرانی و نوازنده‌ی ویولن دیده به جهان گشود.

■ ششم نوامبر 1893 میلادی، پیوتر ایلیچ چایکوفسکی (Pyotr Ilyich Tchaikovsky)، آهنگ‌ساز سرشناس روس درگذشت.

■ پانزدهم آبان 1387 خورشیدی، اقدس خاوری (با نام هنریِ «خاطره پروانه»)، خواننده و ردیف‌دان موسیقی سنتی ایرانی چشم از جهان فروبست.

■ ششم نوامبر 1964 میلادی، هانس فون اولر شلپین (Hans von Euler-Chelpin)، زیست‌شیمی‌دان آلمانی زاده‌ی سوئد و برنده‌ی جایزه‌ی نوبل شیمی سال 1929 دیده از جهان فروبست.

■ ششم نوامبر 1860 میلادی، آبراهام لینکلن (Abraham Lincoln) برای یک دوره‌ی چهارساله به ریاست‌جمهوریِ ایالات متحد آمریکا برگزیده شد. رویدادهای مهم دوره‌ی ریاست‌جمهوری او عبارت بودند از: تجزیه‌ی ایالت‌های جنوبی، آغاز جنگ داخلی و لغو برده‌داری.

■ پانزدهم آبان 1330 خورشیدی، پری ملکی (نام اصلی: عذرا خباز یزدی‌ها)، خواننده و موسیقی‌دان ایرانی در تهران زاده شد.
امیر یاشار فیلا 15:54 آدینه 15 آبان 1394
0
 امیر یاشار فیلا


گردآورده‌های ناسا چه‌گونگی ربوده شدنِ اتمسفر مریخ را آشکار کرد

دانشمندان و دست‌اندکارانِ ناسا در نشستِ رسانه‌ای دیشبِ خود، یافته‌های تازه‌ی سه پژوهشی را که به‌تازگی بر پایه‌ی نشانه‌ها و آگاهی‌های گردآورده‌ی فضاپیمای «Maven» به انجام رسیده‌اند، اعلام کردند و دلایل وضعیت کنونی اتمسفر مریخ را برشمردند.

در روزنوشتِ شنبه (شانزدهم آبان) جزییاتِ بیش‌تری از این یافته‌ی مهم را با کاربرانِ فرهیخته‌ی iiiwe.com در میان خواهم گذاشت.

maven_mars_atmosphere
امیر یاشار فیلا 01:56 شنبه 16 آبان 1394
1
 امیر یاشار فیلا


Negahi-be-Tarikh-16-Aban

■ هفتم نوامبر 1996 میلادی، ناسا فضاپیمای نقشه‌بردار سراسر مریخ (Mars Global Surveyor : MGS) را به سوی این سیاره پرتاب کرد.

■ شانزدهم آبان 1265 خورشیدی، زنده‌یاد استاد محمدتقی بهار، شاعر، روزنامه‌نگار، ادیب و نویسنده‌ی ایرانی، ملقب به «ملک‌الشعرا» در مشهد دیده به جهان گشود.

■ هفتم نوامبر 1867 میلادی، ماری کوری (Marie Skłodowska-Curie)، فیزیک‌دان و شیمی‌دان لهستانی و برنده‌ی جایزه‌ی نوبل فیزیک سال 1903 و جایزه‌ی نوبل شیمی سال 1911، در شهر ورشو چشم به جهان گشود.

■ هفتم نوامبر 1913 میلادی، آلبر کامو (Albert Camus)، نویسنده، روزنامه‌نگار و فیلسوف فرانسویِ زاده‌ی الجزایر، در دهکده‌ای کوچک به نام «موندوی» زاده شد.

■ هفتم نوامبر 1981 میلادی، ویل دورانت (Will Durant)، فیلسوف، مورخ، نویسنده و سخنور آمریکایی درگذشت.

■ هفتم نوامبر 1665 میلادی، روزنامه‌ی «آکسفوردگزت» که بعدها با نام «لندن‌گزت» چاپ می‌شد، به عنوان قدیمی‌ترین روزنامه‌ی جهان که همچنان چاپ می‌شود، بنیاد گذاشته شد.

■ هفتم نوامبر 1929 میلادی، موزه‌ی هنر مدرن
(Museum of Modern Art) در نیویورک گشایش یافت.

■ شانزدهم آبان 1310 خورشیدی، عبدالعلی دستغیب، منتقد، مترجم و نویسنده‌ی ایرانی در شیراز چشم به جهان گشود.

■ هفتم نوامبر 1913 میلادی، آلفرد راسل والاس (Alfred Russel Wallace)، زیست‌شناس، کاوشگر، جغرافی‌دان و مردم‌شناس بریتانیایی چشم از جهان فروبست. آوازه و شهرت او بیش از هر چیز به خاطر کشف فرآیند انتخاب طبیعی مستقل از چارلز داروین است.

■ هفتم نوامبر 1980 میلادی، استیو مک‌کویین (McQueen Steve)، بازیگر آمریکایی و برنده‌ی جایزه‌ی اسکار به خاطر نقش‌آفرینی در فیلم «فرار بزرگ»، در پی دچار شدن به سرطان شش در مکزیک درگذشت.

■ شانزدهم آبان 1351 خورشیدی، ویشکا آسایش، بازیگر ایرانی و طراح صحنه و پوشش، در تهران چشم به جهان گشود.

 

برگرفته از : دانش‌نامه‌ی «ویکی‌پدیا»



امیر یاشار فیلا 15:29 شنبه 16 آبان 1394
0
 امیر یاشار فیلا


استاد پوری سلطانی، در نیمه‌ی هشتادوچهارمین پاییز زندگی‌اش، پر کشید

استاد پوری سلطانی، بنیادگذار کتاب‌داریِ نوین ایران، صبح امروز (شانزدهم آبان) درگذشت. او که  زاده‌ی سال ۱۳۱۰ بود، چندی پیش جایزه‌ی ترویج علم ایران را از سوی انجمن کتاب‌داری و اطلاع‌رسانی ایران دریافت کرده بود. استاد سلطانی پایه‌گذار مرکز ملی خدمات کتاب‌داری بود و پیشینه‌ی عضویت در هیأت‌علمی دانشگاه تهران وهیأت علمی گروه کتاب‌داری کتاب‌خانه‌ی ملی ایران را نیز داشت. (متن کامل خبر)

Poori Soltani

این‌جا فایل شنیداری گفت‌وگوی استاد سلطانی با فرشیده میربغدادآبادی و افسانه نجم‌آبادی در تاریخ ۲۸ خرداد ۱۳۹۲ در دست‌رس دوست‌داران است. در این گفت‌وشنید استاد پس از معرفی کردن اعضای خانواده‌اش در نسل‌های پیشین و کنونی (با اشاره به برخی عکس‌ها و اسناد) به یادآوری برخی خاطرات خود از زندگی روزمره‌ی مادربزرگ، مادر، و دیگر زنان خانواده می‌پردازد و در پایان از آشنایی و ازدواج خود با مرتضا کیوان می‌گوید.

یادش زنده و گرامی ...


امیر یاشار فیلا 22:42 شنبه 16 آبان 1394
0
 امیر یاشار فیلا


اصفهان ، دیروز

15 Aban 1394 - Esfahan
امیر یاشار فیلا 01:31 سه شنبه 19 آبان 1394
0
 امیر یاشار فیلا


Negahi-be-Tarikh-19-Aban
■ دهم نوامبر «روز جهانی علم» است.

■ دهم نوامبر 2008 میلادی، پنج ماه پس از فرود کاوشگر فینیکس روی سیاره‌ی مریخ، ناسا اعلام کرد در اثر قطع ارتباط با فرودگر، مأموریت این فضاپیما به پایان رسیده است.

■ دهم نوامبر 1983 میلادی، بیل گیتس، مدیر عامل ماکروسافت برای نخستین بار ویندوز ۱/۰ را معرفی همگانی کرد.

■ دهم نوامبر 1928 میلادی، انیو موریکونه (Ennio Morricone)، آهنگ‌ساز، تنظیم‌کننده و رهبر ارکستر ایتالیایی زاده شد.

■ دهم نوامبر 1759 میلادی، فریدریش شیلر (Johann Christoph Friedrich von Schiller)، نمایش‌نامه‌نویس، شاعر، فیلسوف و تاریخ‌نگار آلمانی چشم به جهان گشود.

■ دهم نوامبر 1891 میلادی، آرتور رمبو (Jean Nicolas Arthur Rimbaud)، شاعر فرانسوی که او را پایه‌گذار شعر مدرن می‌دانند، در سی‌وهفت‌سالگی درگذشت.

■ دهم نوامبر 1995 میلادی، کن سارو-ویوا (Ken Saro-Wiwa)، نویسنده، شاعر و فیلم‌نامه‌نویس نیجریه‌ای و طرفدار و کنشگر محیط زیست، همراه با هشت تن دیگر به دست نیروهای دولتی به دار آویخته شدند.

■ دهم نوامبر 2007 میلادی، نورمن میلر (Norman Mailer)، روزنامه‌نگار و نویسنده‌ی نام‌دار و صاحب‌سبک آمریکایی و برنده‌ی جایزه‌ی ادبی پولیتزر درگذشت.

■ دهم نوامبر 1938 میلادی، مصطفا کمال پاشا معروف به آتاترک (Atatürk)، نظامی و پایه‌گذار جمهوری ترکیه درگذشت. او در سال 1881 در شهر تسالونیکی در شمال یونان زاده شده بود. نلسون ماندلا، قهرمان مبارزه با نژادپرستی، در سال ۱۹۹۲ به‌دلیل ظلم و ستم دولت ترکیه بر کردها، از پذیرش «جایزه‌ی صلح آتاتورک» سر باز زد.

■ نوزدهم آبان 1350 خورشیدی، نیکی کریمی، بازیگر، کارگردان، مترجم و عکاس ایرانی در تهران چشم به جهان گشود.

■ دهم نوامبر 1919 میلادی، میخاییل کلاشنیکف (Mikhail Timofeyevich Kalashnikov)، مخترع روس جنگ‌افزار آ-کا-47، موسوم به کلاشنیکف زاده شد.

■ دهم نوامبر 2006 میلادی، جک پالانس (Jack Palance)، بازیگر کهنه‌کار آمریکایی در هشتادوهفت‌سالگی درگذشت.

■ نوزدهم آبان 1356 خورشیدی، شبنم قلی‌خانی، بازیگر ایرانی چشم به جهان گشود. او از سال 1392 در شهر سیدنی استرالیا زندگی می‌کند.

 

برگرفته از : دانش‌نامه‌ی «ویکی‌پدیا»
امیر یاشار فیلا 01:45 چهارشنبه 20 آبان 1394
0
 امیر یاشار فیلا


Negahi-be-Tarikh-20-Aban
■ بیستم آبان 1336 خورشیدی، هیأت وزیران ایران، بحرین را استان چهاردهم ایران اعلام کرد.

■ بیستم آبان 1285 خورشیدی، محمدعلی شاه قاجار تاج‌گذاری کرد.

■ یازدهم نوامبر 1928 میلادی، کارلوس فوئنتس (Carlos Fuentes Macías)، نویسنده‌ی نام‌دار مکزیکی دیده به جهان گشود.

■ یازدهم نوامبر 1966 میلادی، ناسا فضاپیمای جمینای ۱۲ را با دو سرنشین به فضا پرتاب کرد.

■ یازدهم نوامبر 1821 میلادی، فیودور میخاییلوویچ داستایوسکی (Fyodor Mikhailovich Dostoyevsky)، نویسنده‌ی نام‌دار و تأثیرگذار اهل روسیه و آفریننده‌ی رمان‌های جنایت و مکافات و برادران کارامازوف زاده شد.

■ یازدهم نوامبر 1974 میلادی، لئوناردو دی‌کاپریو (Leonardo Wilhelm DiCaprio)، بازیگر پرآوازه‌ی آمریکایی چشم به جهان گشود. او در سپتامبر ۲۰۱۴ (شهریور ۱۳۹۳) به سمت سفیر صلح سازمان ملل متحد و نماینده‌ی این سازمان در امور
تغییرات جوی برگزیده شد.


امیر یاشار فیلا 15:46 پنجشنبه 21 آبان 1394
0
 امیر یاشار فیلا


Negahi-be-Tarikh-21-Aban
بیست‌ویکم آبان 1274 خورشیدی، نیما یوشیج، پدر شعر نوی پارسی دیده به جهان گشود.



بیست‌ویکم آبان
1344 خورشیدی،
زنده‌یاد روح‌الله خالقی،
موسیقی‌دان
ایرانی و آهنگ‌ساز سرود «ای ایران» چشم از جهان فروبست. استاد خالقی از شاگردان
اصلی علی‌نقی وزیری
بود و تلاش او
برای باززنده‌سازی موسیقی ایرانی در دورانی که توجه رسمی به این موسیقی کاهش
یافته بود، تأثیرگذار و مهم شمرده می‌شود.

■ بیست‌ویکم آبان 977 خورشیدی،  شاه عباس یکم، اصفهان را به عنوان پایتخت ایران برگزید.

■ بیست‌ویکم آبان 1323 خورشیدی، مجلس شورای ملی
به
نخست وزیر شدن دکتر محمد مصدق تمایل نشان
داد.

بیست‌ویکم آبان 1328 خورشیدی، جبهه‌ی ملی ایرانبه دست دکتر محمد مصدق بنیاد گذاشته شد.

■  بیست‌ویکم آبان 1327 خورشیدی، حسن روحانی، هفتمین رییس‌جمهور ایران زاده شد.

دوازدهم نوامبر روز جهانی سینه‌پهلو (ذات‌الریه) است.

دوازدهم نوامبر 1847 میلادی، دکتر جیمز یانگ سیمسون (James Young Simpson) برای نخستین بار در جهان، کلروفرم را به عنوان داروی بیهوشی به کار برد.

بیست‌ویکم آبان 1338 خورشیدی، ساختِ پلی به درازای ۸۹۰ متر و پهنای ۱۲ متر که آبادان را به خرمشهر پیوند می‌دهد، به پایان رسید.

دوازدهم نوامبر 1936 میلادی، پل خلیج سانفرانسیسکو ـ اوکلند گشایش یافت.

امیر یاشار فیلا 15:53 چهارشنبه 27 آبان 1394
0
 امیر یاشار فیلا


«رفتم که رفتم ...»
رحیم معینی کرمانشاهی، ترانه‌سرا، نقاش و روزنامه‌نگار معاصر چشم از جهان فروبست

به گزارش خبرنگار «موسیقی ایرانیان»، این شاعر و ترانه‌سرای پیشکسوت که در کارنامه‌اش کارهایی همچون سرودن ترانه‌ی «ساغرم شکسته ای ساقی» می‌درخشد، دیروز (سه‌شنبه، ۲۶ آبان‌ماه) در بیمارستان جم، جهان را بدرود گفت. 

KermanShahi
متن کامل خبر


امیر یاشار فیلا 16:03 چهارشنبه 27 آبان 1394
0
 امیر یاشار فیلا

یکی ـ دو تن از دوستان ضمن ابراز لطف پیام داده بودند که چرا کامنت‌های «نگاهی به رویدادهای سال‌های گذشته» را پی نگرفتم.
با سپاس از این ارجمندان، اگر عمری باشد، به‌زودی این محتوا را با شکل و فرمی تازه آماده خواهم کرد و با اعضای فرهیخته‌ی iiiwe در میان خواهم گذاشت.  


امیر یاشار فیلا 16:40 چهارشنبه 27 آبان 1394
0
 امیر یاشار فیلا


آیینی برای نکو‌داشتِ شاعر درگذشته در زادروزش

پس از گذشت چندماه از درگذشت محمدعلی سپانلو، شاعر مطرح معاصر، در زادروز این شاعر مراسمی در نکوداشت او برگزار می‌شود.  اهالی ادبیات و هنر، آدینه، ٢٩ آبان از ساعت ١٨ تا ٢٠ در خانه‌ی‌ هنرمندان ایران گرد هم می‌آیند تا خاطره شاعری را زنده کنند که از سالیان دور با اهل فرهنگ دمخور و دمساز بوده است و حسن‌معاشرتش زبانزد ... 

متن کامل این خبر را در صفحه‌ی 14 روزنامه‌ی «شرق» امروز (چهارشنبه، 27 آبان) یا این‌جا بخوانید.


Sepanlou
امیر یاشار فیلا 02:54 شنبه 30 آبان 1394
0
 امیر یاشار فیلا


یادنامه‌ی زنده‌یاد معینی کرمانشاهی در وبگاه یورونیوز

«... اهمیت کار معینی کرمانشاهی، وارد کردن مضامین تازه و تأکید بر تصویرسازی در ترانه‌سرایی بود. ارتباط با نقاشی، دیدی تصویری به او داده بود که در اشعار و ترانه‌های او، همچون منظومه‌ی اختر و منوچهر که در چهار تابلو سروده نیز بازتاب یافته است.

معینی کرمانشاهی با موسیقی‌دانان و آهنگ‌سازان برجسته‌ای مانند علی تجویدی، جواد لشگری، پرویز یاحقی و همایون خرم همکاری کرد و ترانه‌ها و تصنیف های پرشماری ساخت که با صدای خوانندگان پرآوازه اجرا شد ...» 

متن کامل این نوشتار در وبگاه پارسی یورونیوز

KermanShahi
امیر یاشار فیلا 21:29 چهارشنبه 4 آذر 1394
0
 امیر یاشار فیلا


به یاد آن آموزگار پیشگام و نیک‌نهاد ... 

‌٤٩ سال پیش، چهارم آذرماه سال ١٣٤٥ خورشیدی، میرزاجبار عسگرزاده، معروف به جبار باغچه‌بان، مبتکر آموزش ناشنوایان در ایران، پایه‌گذار آموزش و پرورش پیش‌دبستانی، از پیشگامان شعر و ادبیات کودکان و بنیاد‌گذار نخستین کودکستان و نخستین مدرسه‌ی ناشنوایان ایران در تهران چشم از جهان فروبست.


jabbar


میرزاجبار عسگرزاده به‌ سال ۱۲۶۴ خورشیدی در شهر ایروان (پایتخت کنونی جمهوری ارمنستان) دیده به جهان گشود. نیای او از مردم تبریز یا ارومیه بود. او نخست در تبریز کودکستانی با نام «باغچه‌ی اطفال» دایر کرد و به همان خاطر خود را «باغچه‌بان» نامید. او نخستین مدرسه‌ی ناشنوایان را نیز در ‌سال ۱۳۰۳ در تبریز دایر کرد. این کلاس در کنار باغچه‌ی اطفال در کوچه‌ی انجمن در ساختمان معروف به «عمارت انجمن» راه‌اندازی شد.

jabbar 2


زنده‌یاد باغچه‌بان از سال ۱۳۰۷ خورشیدی به‌رغم دشواری‌های گسترده‌ی چاپ و کلیشه، چاپ کتاب‌های ویژه‌ی کودکان را با نقاشی‌هایی که خود می‌کشید، آغاز کرد. یکی از کتاب‌های او با نام «بابا برفی» را کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به چاپ رساند و شورای جهانی کتاب کودک آن را به‌عنوان به‌ترین کتاب کودک برگزید.

زنده‌یاد ثمین باغچه‌بان، آهنگ‌ساز و نویسنده‌ی معاصر، یکی از فرزندانِ جبار باغچه‌بان بود.


امیر یاشار فیلا 15:16 دوشنبه 9 آذر 1394
0
 امیر یاشار فیلا


پایان هفته‌ی گذشته و آغاز همین هفته، سالگرد چندین رویداد مهم فرهنگی و هنری بود، که به خطر گرفتاری و مشغله، فرصت آن را نیافتم که یادکرد و یادآوریِ به‌هنگامی از آن‌ها در این‌جا داشته باشم.
اکنون با سه ـ چهار روز دیرشدگی یادآوری می‌کنم که:

ـ پنجم آذر امسال، هفتادوسومین سالگرد درگذشت زنده‌یاد استاد محمدعلی فروغی، ادیب فرزانه و دولت‌مرد کاردان، دهمین سالگرد درگذشت زنده‌یاد استاد مرتضا ممیز، استاد بزرگ گرافیک و نهمین سالگرد درگذشت زنده‌یاد استاد بابک بیات، آهنگ‌ساز و موسیقی‌دان هم‌عصر ما بود.

ـ ششم آذر امسال، شانزدهمین سالگرد درگذشت زنده‌یاد استاد جعفر شهری، نویسنده و پژوهشگر هم‌عصر ما بود.

ـ هفتم آذر امسال، هشتادونهمین سالگرد درگذشت درویش‌خان، استاد نام‌دار موسیقی و نوازنده‌ی چیره‌دست تار و سه‌تار بود. آن زنده‌یاد دوم آذر 1305 خورشیدی در تصادفی با یک اتومبیل دچار آسیب‌دیدگی شد و پنج روز پس از آن، در هفتم آذر دیده از جهان فروبست.

ـ هفتم آذر امسال، هفدهمین سالگرد درگذشت زنده‌یاد حمید مصدق، شاعر و حقوق‌دان ارزنده‌ی معاصر بود.

ـ امروز، نهم آذر هم روز جشن آذرگان است.
آرزو دارم در این جشن فرخنده، همه‌ی هم‌میهنانم شادمان باشند. 

Azargan
امیر یاشار فیلا 11:41 دوشنبه 16 آذر 1394
0
 امیر یاشار فیلا


سیزدهم آذر، سی‌وچهارمین سالگرد درگذشت استاد تاج اصفهانی بود

چکیده‌ای از سرگذشت آن زنده‌یاد را به همراه دیدگاه استاد گلپا در لینک زیر بخوانید و ویدئوی اجرای تصنیف «آتش دل» به خوانندگی استاد «تاج اصفهانی» و با همراهی استادان «جلیل شهناز»، «حسن کسایی» و «امیرناصر افتتاح» در حافظیه‌ی شیراز را نیز از همان‌جا دریافت کنید.
یادی از زنده‌یاد استاد تاج اصفهانی در سالگرد درگذشت ایشان

Taaj
امیر یاشار فیلا 18:17 دوشنبه 16 آذر 1394
0
 امیر یاشار فیلا


از دقایقی پیش شهر اصفهان نغمه‌ای سپید سر داد :
برف نو، برف نو، سلام، سلام!

از نخستین ساعات پسین روز دوشنبه، شانزدهم آذرماه، آسمان اصفهان ابری شد
و ساعتی بعد نیز بارش نخستین برف پاییزی در این شهر آغاز شد.
با تاریک شدن هوا بارش برف شتاب بیش‌تری یافت و چیزی نگذشت که شهر جامه‌ی سپید زمستانی به تن کرد ...
 
برف 2
برف 1
امیر یاشار فیلا 23:01 سه شنبه 17 آذر 1394
0
 امیر یاشار فیلا

دیروز، شانزدهم آذر، زادروز زنده‌یاد هوشنگ ظریف (نوازنده‌ی چیره‌دست تار) و سالروز درگذشت زنده‌یاد استاد جواد معروفی (پیانونواز و رهبر ارکستر) و زنده‌یاد منوچهر نوذری (گوینده، بازیگر و دوبلر) بود.

 امروز، هفدهم آذر،  زادروز زنده‌یاد  ملک‌الشعرای بهار و داریوش مهرجویی (کارگردان و فیلم‌ساز) و حاج جعفر ادوای (پدربزرگ من و از استادکارانِ چیره‌دست فرش دست‌باف تبریز) است.

فردا، هژدهم آذر، زادروز مسعود جعفری جوزانی (کارگردان و فیلم‌ساز) است.


امیر یاشار فیلا 12:48 دوشنبه 23 آذر 1394
0
 امیر یاشار فیلا


به پیشواز شب چله، در جمع دوست‌دارانِ اخترشناسی و خوانندگانِ ماه‌نامه‌ی «نجوم»

ماه‌نامه‌ی «نجوم» قصد دارد در نشستی که باشگاه نجوم تهران چهارشنبه‌ی همین هفته (25 آذر) به بهانه‌ی نزدیک شدن به شب یلدا یا شب چله در سالن دانشکده‌ی فیزیک دانشگاه تهران برگزار می‌کند، افزون بر نگاهی گذرا و مروری اجمالی بر روند انتشار این ماه‌نامه در ربع سده‌ی اخیر، از خوانندگان مجله حضوری نظرسنجی کند.

Yalda - Nojum