دانشمندان در آزمایشگاه توانستهاند دندانِ پوسیده را وادارند تا خودش را با بهرهگیری از پرتو لیزر درمان کند. با این روش، درد و رنج عملجراحی روتکانال (عصبکشی) دندان و نیاز به پر کردن دندان، بهزودی پایان خواهد یافت.
به گزارش «دیلیتلگراف»، پژوهشگران دریافتهاند که تنها پنج دقیقه تابش پرتو لیزر بس است تا فرآیند درمان و خودترمیمی دهان آغاز شود.
این شیوهی نوین (هرچند تاکنون تنها روی موشها آزمایش شده) میتواند نیاز به پُر کردنِ دندان را برای برخی از انواع پوسیدگیها از میان برده و شاید هم سرانجام جایگزین درمانِ گران و دردناکِ روتکانال (عصبکشی) شود.
این گروه پژوهشگران که متخصصانی از گروه پژوهشی دندانپزشکی دولت ایالات متحد هم در میان آنها هستند، دریافتهاند که تابش شدید نور از یک چشمهی لیزری، در دهان مادهای شیمیایی را به واکنش وامیدارد که یاختههای بنیادیِ درونِ دندان را بیدار میکند. پس از آن، یاختههای بنیادی عاج تازهای برای دندان پدید میآوند که در کمتر از 12 هفتهی پس از لیزرتابانی، بهسادگی جایگزین دندان پیشین میشود.
پژوهشگری به نام «پراوین آرانی» از بنیاد ملی پژوهشهای فک و دندان در مریلند، امیدوار است بهزودی آزمایش این شیوه بر روی داوطلبان انسانی را آغاز کند.
اگر آزمایشها موفقیتآمیز باشند، این یافته میتواند به معنی پایان دوران دندانهای مصنوعی باشد که نه برای سلامت دهان خوب هستند و نه برای دندانهای طبیعی؛ اما به گفتهی نویسندگانِ مقالهی انتشاریافته در ژورنال science translational medicine، حتا با بهکارگیریِ این شیوه، هنوز پُر کردن دندان برای برخی از گونههای پوسیدگی ضروری است.
دکتر «لاسکو لیک»، آموزگار دانش یاختههای بنیادی در «کینگزکالج» لندن میگوید که این شیوه کمهزینه بوده و آزمایشهای انسانی پیشبینیشدهی آن به زودی آغاز خواهند شد. او میگوید: «به نظر میرسد که این رویکرد بسیار سرراست باشد و بهرغم آن که بهظاهر به یک فنآوریِ سطح بالا میماند، بعید است هزینهی سنگین و کمرشکنی داشته باشد.»
دکتر «کریس میسن»، استاد درمانهای بازسازیکننده در «یونیورسیتیکالج» لندن نیز پیشبینی میکند که این روش، هم مورد علاقهی بیماران باشد و هم متولیانِ خدمات درمانی از آن استقبال خواهند کرد؛ چرا که هم کمهزینه است، هم نیاز به عمل جراحی خاصی ندارد.
برگرفته از : «خبرآنلاین»
http://khabaronline.ir/detail/357696/science/medicalبرگردان : مجید جویا
ویرایش : امیریاشار فیلا