www.iiiWe.com » زیبایی‌های آذربایجان ـ این بار : «قره‌کلیسا» یا «کلیسای تادئوس»

 صفحه شخصی امیر یاشار فیلا   
 
نام و نام خانوادگی: امیر یاشار فیلا
استان: اصفهان - شهرستان: اصفهان
رشته: کارشناسی نقشه برداری
شغل:  ویراستار، روزنامه‌نگار، کارشناس تولید محتوا و رسانه‌گر حوزه‌ی شهر، ساختمان، معماری و مهندسی
تاریخ عضویت:  1389/06/12
 روزنوشت ها    
 

 زیبایی‌های آذربایجان ـ این بار : «قره‌کلیسا» یا «کلیسای تادئوس» بخش معماری

18

«قره‌کلیسا» یا «کلیسای تادئوس مقدس» یا «کلیسای طاطائوس ـ طاطاووس»، نام کلیسایی تاریخی در استان آذربایجان‌غربی ایران است. این کلیسا در جنوب شهر ماکو و در ۲۰کیلومتری شمال‌شرقی چالدران در کنار روستایی به همین نام واقع است.

 


 

 

در تاریخ 17 تیرماه 1387 خورشیدی، برابر با ۷ ژوئیه سال ۲۰۰۸ میلادی، مجموعه‌ی قره‌کلیسا، دربردارنده‌ی سه کلیسای اصلی با نام‌های «قره‌کلیسا» یا «سنت‌تادئوس»، «سنت‌استپانوس» و «دزور دزور» به‌عنوان نهمین اثر تاریخی ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.

روستای «قره‌کلیسا» از توابع بخش مرکزی شهرستان چالدران است. اقتصاد روستای «قره‌کلیسا» بر کشاورزی (بیش‌تر غلات و میوه‌)، دام‌پروری، باغ‌داری و صنایع‌دستی استوار است. این روستا در ناحیه‌ای کوهستانی واقع است و از همین رو، خانه‌های آن معمولاً یک‌اشکوبه با سقفی تخت و بی‌شیب و دیوارهای کلفت (برای جلوگیری از نفوذ سرما) هستند و روبه‌جنوب ساخته شده‌اند تا از روشنایی و گرمای خورشید بیش‌تر بهر‌ه‌مند شوند. بیش‌تر پنجره‌های
این خانه‌ها نیز چوبی هستند.

بنای «قره‌کلیسا» یا «کلیسای طاطاووس» از مکان‌های مذهبی ارمنیانِ ایران است که چندین بار در دوره‌های گوناگون ویران و سپس بازساخته شده است. نخستین بار، یورش چنگیز مغول باعث شد بخش گسترده‌ای از آن ویران شود؛ اما در دوره‌ی حکومت هلاکوخان، این کلیسا به همت خواجه نصیرالدین توسی مرمت و از نو ساخته شد.

«قره‌کلیسا» در سال 1319 میلادی، در پی رخ دادنِ زمین‌لرزه‌ای سهمگین، دوباره ویران شد که به‌روایت سندی از «آندرانیک هویان»، ده سال بعد (1329 میلادی) به‌همت «زکریای قدیس» تعمیر و بازسازی شد. همچنین، در سال 1691 میلادی با سنگ‌های سیاه، و در سال 1810 میلادی از سوی «سیمون بزنونی»، اسـقف مـاکو بـا سنگ‌های سفید، و در زمان دوره‌ی قاجار از سوی «عباس میرزا»، ولی‌عهد، بازآرایی شد.

«قره‌کلیسا» ویژگی‌هایی بی‌مانند دارد: تکنیک معماری و حجم‌پردازی در ساختمان «قره‌کلیسا»، از کم‌نظیرترین پرداخت‌های هنرهای تجسمی به شمار می‌رود. این کلیسا از معتبرترین و پرنقش‌ونگارترین کلیساهای ایران است و شهرت جهانی دارد.

گفتنی‌ست: هم‌میهنان ارمنی هر سال در واپسین روز تیرماه و هفته‌ی آغازین امردادماه که سالگرد قتل «تادئوس مقدس» و یاران اوست، در «قره‌کلیسا» گرد هم می‌آیند و آیین‌های ویژه‌ای برپا می‌دارند. همچنین، در روز چهارم امرداد هر سال، برابر با 26 ژوئن، ارمنیانِ دیگر کشورهای جهان نیز برای زیارت کلیسای «طاطائوس مقدس» به ایران می‌آیند؛ که همراه با  آن‌ها، شماری از سفیران کشورهای مسیحی در ایران نیز در این آیین شرکت
می‌جویند.

و سخن پایانی پیش از به تماشا نشستن نماهایی از این بنای زیبا این که: راه دسترسی به روستا و بنای «قره‌کلیسا»، جاده‌ی آسفالتِ «سیه‌چشمه ـ شوط» است؛ و فاصله‌ی این روستا از شهر «سیه‌چشمه» 20 کیلومتر است.

 

 

 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 


 

 

 

برگرفته از : تارنمای «ایران‌بوم»


عکس‌ها از : سهیلا علی‌پور ، محمد جهان‌آبادی

بازنگاری و ویرایش : امیریاشار فیلا

 



سه شنبه 14 شهریور 1391 ساعت 11:25  
 نظرات    
 
ثنا نعمتی 13:42 چهارشنبه 15 شهریور 1391
1
 ثنا نعمتی
ممنون جناب مهندس من از این کلیسا خاطرات خوبی داشتم.یادآوری مجددش حس خوبی بود.
رضا عبدالهی 21:50 پنجشنبه 16 شهریور 1391
1
 رضا عبدالهی
متشکرم آقای مهندس ، من هم در نظر دارم اطلاعاتی از کلیسا خرابه (کلیسای سنت‌استپانوس) جلفا برای دوستان بگذارم
مهدی حمزه زاده آذر 12:17 آدینه 17 شهریور 1391
0
 مهدی حمزه زاده آذر
با سلام و ممنون از جناب فیلای عزیز
اما بسیار به دور از انصاف و ادب ایرانی هستش که زیباییهای آذربایجان همیشه مسکوت و ناشناخته هستند
و هنوز هم حتی در خود خطه آذربایجان هستند کسانی که اطلاعی از وجود چنین بناهایی در زادگاهشان ندارند.
شاید کمتر کسی در ایران از وجود چهل ستون و یا بسیاری دیگر از زیباییهای اصفهان بی اطلاع باشد اما دانستن این مطلب خالی از لطف نیست که اصفهان زیباییش را مدیون دوران صفوی و معماران آذری هست و هر بنایی در اصفهان قرینه و مانندی به همان نام در آذربایجان دارد.
مخلصم دوست خوبم
امیر یاشار فیلا 15:30 آدینه 17 شهریور 1391
1
 امیر یاشار فیلا

سپاس بابت ابراز لطف‌تان آقای مهندس عبدالهی.
بسیار مشتاقم مطلبی را که درباره‌ی کلیسای سنت‌استپانوسِ منطقه‌ی جلفای آذربایجان ارسال خواهید فرمود، ببینم و بخوانم. پیشاپیش تشکر می‌کنم.
جالب است بدانید در محله‌ی جلفای اصفهان هم کلیسایی به نام «سنت‌استپانوس» یا با نام ارمنی‌اش: «سورپ‌استپانوس» هست که گاهی هم از آن با نام «نمازخانه‌ی استیفن» یاد می‌شود، و به خانه‌ی ما بسیار نزدیک است؛ چنان که یکی از پنجره‌هایمان، گنبد و برج ناقوس‌اش را قاب گرفته و یک چشم‌انداز بسیار زیبای همیشگی برایمان پدید آورده است.
پس از خواندن مطلب شما، حتماً درباره‌ی این کلیسا هم که در واقع به یاد کلیسای سنت‌استپانوس قفقاز ساخته شده، روزنوشتی آماده خواهم کرد.

سرکارخانم مهندس نعمتی، ابراز لطف شما را نیز ارج می‌نهم؛ و مسرورم از این که این عکس‌ها، خاطره‌های خوش‌تان را زنده کرده‌اند.
امیر یاشار فیلا 20:00 شنبه 18 شهریور 1391
1
 امیر یاشار فیلا

آقای مهندس حمزه‌زاده‌ی ارجمند، از شما هم بابت ابراز لطف‌تان سپاسگزارم.
جالب است که کامنت‌های من و شما در این صفحه، مضمون مشترکی دارند و هر دویمان به بناهای تاریخیِ هم‌نامی که در اصفهان و آذربایجان ساخته شده‌اند، اشاره‌ای کرده‌ایم.

کم‌تر شناخته‌شده بودنِ زیبایی‌های آذربایجان هم از دید من، بیش از آن که ربطی به «انصاف و ادب ایرانی» داشته باشد، پیامد کم‌کاریِ خود ماست. برای نمونه، من و شما تا کنون در این شبکه‌ی تخصصی، دو بنای ارزشمند تاریخی (رصدخانه‌ی مراغه و قره‌کلیسا) را معرفی کرده‌ایم که می‌توانست بسیار بیش‌تر از این تعداد باشد؛ و اتفاقاً در هر دو مورد نیز منابع ما، پژوهش‌ها و گزارش‌های تهیه‌شده در مراکز و وبگاه‌های ایران‌شناسی غیرمستقر در آذربایجان بوده است.
به‌هرحال، من آماده‌ام تا با هم‌فکری و راهنماییِ دوستانی همچون شما که دغدغه‌ی معرفی این آثار و بناها را دارند، اما فرصتِ کافی برای گردآوریِ بسته‌های رسانه‌ای ندارند، در این زمینه کوشاتر باشم.
چشم‌به‌راه راهنمایی‌ها و اطلاعاتی که به این منظور برایم خواهید فرستاد، هستم.
با سپاس پیشاپیش.
مهدی حمزه زاده آذر 22:47 شنبه 18 شهریور 1391
0
 مهدی حمزه زاده آذر
در خدمت خواهم بود جناب مهندس
انشا... به زودیه زود...
مائده علیشاهی 14:23 یکشنبه 19 شهریور 1391
0
 مائده علیشاهی
بینظیر آقای مهندس............بسیار ممنونم از جنابعالی..........
رسول صمد نژاد 17:48 شنبه 1 مهر 1391
0
 رسول صمد نژاد
از اینکه این مطالب وتصاویر را در اختیار علاقه مندان گذاشته ای سپاسگزارم مهندس