پژوهشگران سرن اعلام کردهاند که با آزمایشهایی که دارند به انجام میرسانند، «به زودی» یا خبر کشف پنجمین نیروی بنیادی را میدهند، یا به صورت کامل آزمایشها را رد میکنند.
نتایج بهدستآمده در مرکز پژوهشهای ذرات بنیادی سرن از فعالیتی احتمالی خبر میدهد که به هیچ عنوان در چارچوب قوانین فیزیک کلاسیک توضیحپذیر نیست؛ اما هنوز از چندین ماه پیش آزمایشها در این رابطه پی گرفته میشوند و دستاوردهای آغازین دارند بررسی میشوند. با این همه، دانشمندان احتمال میدهند که شاید بتوانند در چند روز آینده به یافتهای قطعی در این باره دست یابند.
هماکنون قوانین فیزیک موجود بهترین توضیح بشر برای رخدادهای هستی به شمار میروند، اما دانشمندانِ سرن نتایجی به دست آوردهاند که با هیچکدام از قوانین کنونی سازگاری ندارند. این نتایج به هنگام پژوهش بر روی «بیمزونها» یا «مزونهای B» به دست آمدهاند. بر پایهی قوانین فیزیک کلاسیک، ذرهی بیمزون در زاویه و فرکانس ویژهای باید به واپاشی برسد؛ اما دادههای گردآورده در برخی آزمایشها، خلاف قوانین فیزیک کلاسیک است. با این همه، پژوهشگران هنوز در این باره مطمئن نیستند و احتمال خطا در این دستاوردها مطرح شده است. به همین خاطر، پژوهشگران اعلام کردهاند که هنوز نمیتوانند این نتایج را یک «یافته» یا «کشف» بخوانند.
در آزمایشها دو آشکارساز ATLAS و CMS به کار گرفته شدهاند، که به کمک آنها میتوان سرعت واپاشی ذرات را سنجید. قرار است برای اطمینان از این نتایج، به زودی آزمایشهای تازهای آغاز شود. پروفسور «ماریوز ویتک» در این باره میگوید: وضعیت ما اکنون مانند یک فیلم سینمایی بزرگ است که نخستین تریلر رسمی آن بیرون آمده است: همه هیجانزدهاند که فیلم اصلی را ببینند و تز پایان آن آگاه شوند.
هماینک مطالعهی مزون B در کانون توجه فیزیکدانان ذرات بنیادی است. دلیلش این است که مزون B با طول عمر طولانیای که دارد، تنها از راه برهمکنش ضعیف وامیپاشد. از همین رو، بررسی موارد فیزیکی مهم همچون نقض بار الحاقی ـ پاریته، نقض زمان وارونه و بیتقارنیِ قطبیدگی در واپاشیها، با مطالعه بر روی واپاشی مزون B انجام میگیرد.
در فیزیک کلاسیک چهار نیروی بنیادیِ شناختهشده در جهان عبارتاند از: نیروی هستهای ضعیف، نیروی هستهای نیرومند، الکترومغناطیس و گرانش. اما این احتمال وجود دارد که دستاوردهای نامتعارفِ واپاشیِ بیمزونها همهچیز را به هم بریزد و در نهایت به کشف پنجمین نیروی بنیادی بینجامد. این موضوع میتواند آغاز دورانی برای فیزیک نوین باشد.برگرفته از : خبرآنلاینویرایش : امیریاشار فیلا
|
|