با کلیک بر روی تصویر، مطلبی دیگر مرتبط با موضوع، در دسترس شما خواهد بود.تلسکوپ EHT نخستین تصویر از یک ابرسیاهچاله در مرکز کهکشان راه شیری به نام «Sagittarius A» را ثبت کرده است. این تصویر نشان میدهد که سیاهچالهی واقع در قلب راه شیری از قطرات گاز هیدروژن تغذیه میکند. «فریال اوزل»، اخترفیزیکدان دانشگاه آریزونا طی کنفرانس خبری بنیاد ملی علوم، در این باره گفت: در این تصویر یک حلقهی درخشان در محاصرهی تاریکی دیده میشود، که در حقیقت، نشانهای از سایهی سیاهچاله است. «رایان هیکاکس»، یکی از اخترفیزیکدانان کالج دارتموث که البته عضوی از تیم تلسکوپEHT نیز هست، در این باره میگوید: از سوی شمار بسیاری از همکاران اخترشناسم از دستاندرکاران این پزوژه سپاسگزاری میکنم.
این تلسکوپ در سال ۲۰۱۹ میلادی، برای ثبت نخستین تصویر از سیاه چاله خبرساز شد. عکس ثبتشده مربوط به سیاهچالهای در مرکز کهکشان فعال Messier87 بود. این ابزار همزمان با گردآوری دادههایی که تصویر از آنها ساخته شده، ابرسیاهچالهی «Sagittarius A» در مرکز کهکشان راه شیری را نیز رصد میکرد. اما به دست آوردن تصویر از سیاهچالهی یادشده کمی سختتر از سیاهچالهی کهکشان Messier87 بود. «اوزل» در این باره میگوید: ثبت این تصویر کار سادهای نبود. چند سال طول کشید تا تصویر ارتقا یابد و تأیید شود. برآورد میشود حجم این سیاهچاله ۴.۳میلیون بار بزرگتر از خورشید باشد.
سیاهچالهها متراکمترین اشیای موجود در جهان هستند و گرانش آنها به اندازهای است که از فاصلهی مشخصی از آنها، حتی نور نیز نمیتواند بگریزد. پژوهشگران این نقطه را افق رویداد مینامند. تلسکوپEHT میتواند نور را به شکل امواج رادیویی از گازهای داغ مارپیچ اطراف لبههای افق رویداد ببیند. سیاهچاله از موادی که در محیط نزدیک آن است، تغذیه میکند.برگرفته از: خبرگزاری مهرویرایش: امیریاشار فیلا
|
|